Beleid gezinshereniging pakt soms naar uit
Het Nederlandse gezinsherenigingsbeleid pakt voor sommige Syrische gezinnen die naar Nederland zijn gevlucht, vervelend uit. Zo'n dertig gevluchte Syrische gezinnen hebben een meerderjarig kind in Syrië of Libanon moeten achterlaten, schat de Nederlandse afdeling van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.
De meerderjarige kinderen konden niet mee omdat het Nederlandse gezinsherenigingsbeleid alleen minderjarige kinderen automatisch toelaat. Volwassen kinderen moeten daarom achterblijven of zelf asiel aanvragen, terwijl de rest van het gezin naar Nederland verhuist.
Zo ook bij het gezin van Sauwson Istanboeli en Zaki Homs. Homs vluchtte vorig jaar vanuit Libanon naar Nederland. Eenmaal hier mocht hij zijn vrouw en zijn minderjarige kinderen over laten komen. Zijn oudste dochter Joyce van 19 jaar bleef in Beiroet.
Onveilig
"Het is ons nieuwe huis, maar het voelt niet als thuis. Dat lukt niet. Wij zijn hier en onze dochter is daar", vertelt moeder Sauwsan in Weert. Haar zoon die 17 jaar is en wel mee mocht, mist zijn zus en maakt zich zorgen om haar veiligheid. "Het is niet veilig voor Syriërs in Libanon, ik hoop dat ze snel naar Nederland kan komen."
In Beiroet denkt dochter Joyce veel aan haar familie in Nederland. "Het is heel raar, ik hier alleen, zij daar. In Syrië woon je met je ouders tot je trouwt. Hier wil ik niet blijven, ik wil naar Nederland. Ik wil er niet aan denken dat het niet lukt", vertelt Joyce aan NOS-correspondent Sander van Hoorn.
Onrechtvaardig
UNHCR vindt het Nederlandse beleid riskant en onrechtvaardig, zegt directeur René Bruin. Hij dringt aan op een verruiming van de regels. "Het gezinsherenigingsbeleid is goed, maar op dit kleine stukje zou het wat beter kunnen."
Bruin erkent overigens wel dat meerderjarige kinderen op eigen gelegenheid naar Nederland kunnen komen. Maar UNHCR wil dat zoveel mogelijk vermijden, omdat dit alleen illegaal kan. Want dan komen deze kinderen via een gevaarlijke route naar Nederland, bijvoorbeeld met behulp van smokkelaars via de Middellandse Zee of door Turkije.
Dat zegt ook het ministerie van Justitie in een reactie. "Vluchtelingen van elke leeftijd, dus ook van 18 jaar en ouder, kunnen altijd op eigen titel asiel aanvragen. Daarnaast kunnen ze bij meer dan normale emotionele afhankelijkheid herenigd worden met hun gezin dat al in Nederland is. Dat kan bijvoorbeeld als een meerderjarig kind door zijn gezondheidstoestand niet in staat is om voor zichzelf te zorgen."