De Sky-renners Chris Froome en Peter Kennaugh
NOS Wielrennen

'Het tere plantje van hoop in de wielersport is platgetrapt'

De UCI heeft forse kritiek gekregen op het besluit om Astana ondanks de dopingperikelen toch een licentie voor de WorldTour 2015 te verstrekken. Daarbij laat ook het peloton zelf zich niet onbetuigd. De internationale wielerfederatie wordt alom afgeschilderd als een tandeloze tijger.

"Belachelijk! Wat een aanfluiting kan deze sport toch zijn", twitterde de Britse wegkampioen Peter Kennaugh van Sky. "De cleane rijders moeten de handen ineenslaan en de bedriegers eruit werken. Genoeg is genoeg."

Afgevinkt

Oud-prof en dopingzondaar Jörg Jaksche, die in 2007 toegaf klant te zijn geweest van de omstreden sportarts Eufemiano Fuentes, betichtte de UCI van lafheid. "Het tere plantje dat enige hoop gaf op veranderingen ten goede in de wielersport is platgetrapt. De UCI gaat kennelijk het risico van een lawine aan processen uit de weg."

Dat Brian Cookson, de voorzitter van de internationale wielrenunie, het UCI-besluit trachtte te verdedigen met de opmerking dat Astana scherp in de gaten zal worden gehouden, kwam de Brit op hoongelach te staan. Alsof vijf positieve gevallen niet genoeg zijn. Zes dan misschien wel?

Jaksche beoordeelde de waarschuwing van Cookson dan ook als een kalmeringsmiddel voor alle critici. "De zaak is afgerond. De voorwaarden worden in alle rust en in een vergevingsgezinde sfeer afgevinkt."

Amerikaans show-worstelen

Voormalig renner Scott Mercier vindt het hoog tijd om Lance Armstrong diens Tourzeges terug te geven, en met evenveel bombarie als waarmee hij ze heeft moeten inleveren. "Alle gasten die hij versloeg gebruikten dezelfde middelen."

Mercier: "Er is geen hoop meer voor het wielrennen. Laten we ophouden met deze poppenkast. De wielersport is nu officieel slechter dan het Amerikaans show-worstelen. Dat pretendeert tenminste niet schoon te zijn."

Mercier was ooit knecht van Lance Armstrong, maar stopte in 1997 met wielrennen toen de ploegdokter van US Postal hem voorstelde om zich te doperen. De Amerikaan was toen pas 28 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl