Vrienden van de verdachten komen aan bij de rechtbank in Rotterdam.
NOS Nieuws

Werkstraffen voor examenfraude Ibn Ghaldoun

Zeven jongeren hebben een werkstraf gekregen, omdat ze gestolen examens van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in bezit hadden. De rechtbank acht hen schuldig aan heling. Vijf anderen zijn vrijgesproken.

In mei vorig jaar werden uit de kluis van Ibn Ghaldoun 27 landelijke eindexamens gestolen door een aantal leerlingen van die school. De examens werden uiteindelijk verkocht aan leerlingen van scholen verspreid over het land. Een deel van de examens werd ongeldig verklaard en moest worden overgedaan.

Bedreiging

Van de veroordeelden kreeg een verdachte tachtig uur werkstraf opgelegd. Hij had niet alleen de gestolen examens in zijn bezit, maar ook iemand bedreigd om dat voor elkaar te krijgen.

Andere verdachten kregen veertig uur opgelegd, omdat ze het gestolen examen ook aan anderen hadden aangeboden. De leerlingen die het examen alleen zelf hadden gebruikt, kregen twintig uur werkstraf.

Celstraf

In februari werden in de zaak al tien andere leerlingen veroordeeld. De zwaarste straf was voor drie verdachten die achter de diefstal zaten. Ze kregen een maand cel en een werkstraf van 170 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl