Protest in Boxtel tegen proefboringen
NOS Nieuws

Kamp geeft geen uitsluitsel over proefboringen

Minister Kamp wil nu niet besluiten of er deze kabinetsperiode nog proefboringen naar schaliegas worden gedaan. Hij wil eerst de onderzoeken naar de voors en tegens afwachten, die rond de zomer van 2015 klaar zijn.

Kamp reageerde in de Tweede Kamer op een motie van PvdA-leider Samsom en GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik die deze week met een ruime meerderheid werd aangenomen. Er staat in dat er deze kabinetsperiode niet aan schaliegaswinning moet worden gedaan.

De minister herhaalde dat hij die motie zal uitvoeren, maar dat hij niet kan verzekeren dat er deze kabinetsperiode geen proefboringen worden gedaan. Die vallen volgens de ondertekenaars ook onder de motie.

Kamp zei het logisch te vinden om eerst de uitkomsten af te wachten van de onderzoeken die hij in opdracht van de Kamer laat doen "voordat je allerlei uitspraken gaat doen". Hij wil de uitkomsten voorleggen aan de Kamer "en dan kunnen we tot conclusies komen".

Geen giftig gas

Kamp wees overigens op de beeldvorming rond schaliegas. "Het lijkt wel alsof het een of ander giftig gas is, dat op een duivelse manier naar boven wordt gehaald en alleen maar ellende voor de hele samenleving met zich meebrengt. Maar eigenlijk is het gewoon aardgas dat uit een vastere steensoort komt."

Hij zei dat de hoeveelheid schaliegas in de bodem mogelijk vijf tot twaalf keer het jaarlijkse gasverbruik in Nederland is en 12 tot 42 miljard euro kan opleveren. "We zijn het dus eigenlijk verplicht aan de burgers van Nederland om ons daar goed op voor te bereiden."

Kamp: schaliegas is geen giftig gas

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl