De Atletiekunie weet niet welke atleten bedoeld worden in de publicatie van The Telegraph
NOS Sport

'We weten niet om welke Nederlanders het gaat'

De Nederlandse Atletiekunie heeft geschrokken gereageerd op het bericht dat de IAAF tussen 2006 en 2008 niets zou hebben gedaan met de afwijkende bloedwaarden van een groot aantal atleten, onder wie twee Nederlanders.

"Dit is het volgende verontrustende signaal dat de indruk wekt dat er in de atletiek een aantal zaken niet goed geregeld is", zegt woordvoerder Eric Roeske. "Het is voor ons een aanleiding om te blijven aandringen dat het onderzoek grondig wordt uitgevoerd."

Er zijn in die periode twee Nederlandse atleten positief bevonden, maar het is ons niet bekend of zij ook nu bedoeld worden.

Eric Roeske, woordvoerder van de Atletiekunie

Een voormalig medewerker van de medische commissie van de IAAF bracht via de Duitse tv-zender WDR een lijst naar buiten met 225 verdachte atleten. De Britse krant The Telegraph meldde vervolgens dat het gaat om atleten uit 39 landen, onder wie 58 Russen en 25 Kenianen.

Over de twee Nederlandse atleten die tussen de 225 namen zouden staan, kan Roeske niets zeggen. "Wij kunnen hieruit niet afleiden om wie het gaat. Er zijn in die periode twee Nederlandse atleten (Khalid Choukoud en Simon Vroemen, red.) positief bevonden, maar het is ons niet bekend of zij ook nu bedoeld worden."

Vragen aan IAAF

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, is vooral verbaasd over de berichtgeving. "Ik kan hier niets mee. Het is mij niet duidelijk wat het probleem is", aldus Ram, die naar aanleiding van de publicatie wel contact gaat zoeken met de internationale atletiekfederatie.

"Ik ga de IAAF vragen of ze me meer informatie hierover kunnen verschaffen. Als zij zaken weten over afwijkende bloedwaarden van Nederlandse atleten waar ik nog niet van op de hoogte ben, dan hoor ik dat graag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl