Alassam S. tijdens de rechtszaak in februari 2013
NOS Nieuws

Fors lagere celstraf in zaak-Baflo

De man die in 2011 twee mensen doodde in Baflo is in hoger beroep veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf is veel lager dan die de rechtbank de man oplegde, omdat het gerechtshof in Leeuwarden vindt dat een dubbele moord niet bewezen is.

Alasam S., een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin, sloeg in april 2011 zijn 29-jarige vriendin dood met een brandblusser. Toen agenten hem bij het station van Baflo wilden arresteren, kreeg hij een dienstwapen te pakken en schoot hij een van de agenten dood.

Geen 28 jaar

Vorig jaar werd S. tot 28 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor twee moorden, twee pogingen tot moord, bedreiging van drie politiemensen en een poging tot zware mishandeling van een politieagente. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep 22 jaar cel.

Het gerechtshof vindt twee keer doodslag, twee keer poging tot doodslag, bedreigingen en poging tot zware mishandeling bewezen.

Psychose

Het doden van zijn vriendin kan S. volgens het hof niet toegerekend worden, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij had een acute, kortstondige psychose. Toen hij even later de motoragent doodde, was hij volgens de rechter wel toerekeningsvatbaar. Ook toen was hij onder invloed van zijn psychose, maar zijn handelen werd er op dat moment niet volledig door bepaald.

Het hof vindt het belangrijk dat de tbs-behandeling bij de 29-jarige S. snel begint. Ook dat speelt mee in de strafmaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl