Poetin en Modi bereikten een akkoord over 12 kerncentrales
NOS Nieuws

Rusland levert twaalf kernreactoren aan India

Rusland gaat twaalf kernreactoren leveren aan India die over twintig jaar operationeel moeten zijn. Dat hebben de Russische president Poetin en zijn Indiase ambtgenoot Modi afgesproken. Poetin is in India voor een staatsbezoek.

India heeft een groot energieprobleem. 400 miljoen mensen hebben geen elektriciteit. Het land wil dat onder meer oplossen met de bouw van kolencentrales, maar dat heeft vanwege de vervuiling tot internationale weerstand geleid.

De Russische kernreactoren zijn daarom een alternatief, zei correspondent Joeri Boom op NPO Radio 1. "Kernenergie is weliswaar omstreden, maar India ziet daarin een schone oplossing voor zijn energieprobleem."

Vriend en vijand

Rusland wordt door de VS en Europa geboycot vanwege zijn rol in het conflict in Oekraïne. Als ongebonden land streeft India naar de status van wereldmacht, zegt Boom. "Daarom onderhoudt India goede betrekkingen met zowel Rusland als de VS. India wil bovendien dat Rusland stabiel blijft, om te voorkomen dat het land afhankelijk wordt van China, van oudsher de grote rivaal van India."

Rusland en India zijn van oudsher goed bevriend, maar de relatie is de afgelopen tijd bekoeld doordat Rusland wapens aan India's aartsvijand Pakistan geleverd heeft. India koopt het grootste deel van zijn wapens doorgaans in Rusland, maar de afgelopen tijd heeft het ook van de Fransen en Amerikanen gekocht.

Belangrijke inkomsten

Voor Rusland is de wapenverkoop een belangrijke bron van inkomsten. Die hebben de Russen momenteel hard nodig. Door de internationale boycots heeft het land het financieel moeilijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl