Honger in Oekraïne
NOS Nieuws

Premier waarschuwt: Oekraïne bijna failliet

Als de rijke landen niet met meer geld over de brug komen, dreigt Oekraïne failliet te gaan. Dat heeft de Oekraïense premier Jatsenjoek gezegd in het parlement in Kiev.

Jatsenjoek zei dat hij op een nieuwe internationale donorconferentie ruim 12 miljard euro wil ophalen om zijn land van de ondergang te redden.

IMF

Deze week overlegt de Oekraïense regering met het IMF (Internationaal Monetair Fonds) over een hulppakket van 13,5 miljard euro. Daarvan is al een deel overgemaakt.

Maar het IMF heeft daarbij duidelijk gemaakt dat er veel meer geld nodig is.

Premier Jatsenjoek: Oekraïne bijna failliet

Gasschuld

Jatsenjoek wil haast maken met economische hervormingen zoals een nieuw belastingstelsel, de verhoging van de energietarieven en de privatisering van staatsbedrijven.

De nationale schatkist is vrijwel leeg, omdat Oekraïne een hoge gasschuld aan Rusland moet terugbetalen. Maar ook de oorlog in het oosten en de wijdverbreide corruptie drukken zwaar op de begroting.

Voedselhulp

Rusland heeft intussen 4 miljoen euro voor de arme bevolking in Oost-Oekraïne overgemaakt aan het VN-Wereldvoedselprogramma, schrijft de regering op zijn website.

Volgens een bekende Oekraïense mensenrechtenadvocaat lopen vooral de ouderen in de afgelegen dorpen in de Donbass het risico van de honger om te komen.

'De Oekraïner is mijn broeder'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl