Google heeft een formulier gemaakt waarmee je gegevens kunt laten wissen
NOS Nieuws

Google sluit nieuwsdienst in Spanje

Google gaat zijn nieuwsdienst in Spanje sluiten. Dat laat het bedrijf weten in zijn blog. Door een nieuwe wet in Spanje zou Google binnenkort uitgevers moeten betalen voor elk stukje nieuws dat het via zijn verzameldienst publiceert.

Daardoor wordt de nieuwsdienst te duur, suggereert Richard Gringas, hoofd van Google News: “Aangezien Google News zelf geen geld verdient (we tonen helemaal geen advertenties op de site), is deze nieuwe aanpak simpelweg niet houdbaar.”

De nieuwe Spaanse wet gaat pas in januari van kracht, maar Google zal zijn nieuwsdienst in Spanje al op 16 december stopzetten.

Geen keuze

In Europa roepen uitgevers al langer om wetten die Google en andere online nieuwsdiensten verplichten om te betalen voor het plaatsen van stukjes van hun nieuws. Sinds vorig jaar mogen Duitse uitgevers zoekmachines verbieden om meer dan de koppen van hun artikelen te gebruiken.

Bijzonder aan de Spaanse wet is dat uitgevers er niet voor kunnen kiezen om stukjes van hun nieuws alsnog gratis door diensten te laten plaatsen. Sommige zouden dat willen, omdat de links in de stukjes voor meer bezoekers van de nieuwssites zelf kunnen zorgen.

Meer bezoekers

Gingras zegt het jammer te vinden dat Google News in Spanje sluit. “We willen de nieuwsindustrie helpen om het aantal onlinelezers en hun omzet te verhogen.”

Google sluit nieuwsdienst in Spanje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl