Opnieuw groot banenverlies bij regionale dagbladen
NOS Nieuws

Honderden banen weg bij regionale kranten

Uitgever De Persgroep wil 300 banen schrappen na de overname van uitgeverij Wegener. Dat zeggen de vakbonden NVJ en FNV Kiem. De hardste klappen zullen vallen bij de zeven regionale dagbladen van Wegener. Mogelijk verdwijnen er ook banen bij het Algemeen Dagblad. Die krant is al in bezit van De Persgroep.

Een deel van het leidinggevend personeel van Wegener wordt vanochtend ingelicht over de plannen van De Persgroep. Wegener is onder meer uitgever van kranten als De Gelderlander, Brabants Dagblad, de Stentor en de PZC in Zeeland.

Het lijkt erop dat De Persgroep de centrale nieuwsdienst van Wegener wil schrappen. Die nieuwsdienst levert het nationale, internationale en algemene sportnieuws voor alle dagbladen van Wegener. Die rol zou moeten worden overgenomen door de centrale redactie van het Algemeen Dagblad in Rotterdam.

Opmars

De Persgroep van de Belgische krantenmagnaat Christian van Thillo begon zijn opmars in 2002 met de overname van de Amsterdamse krant Het Parool. In 2009 volgde uitgever PCM met onder meer titels als de Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad. Als de Autoriteit Consument & Markt begin volgend jaar akkoord gaat, voegt De Persgroep daar dus Wegener aan toe.

In de Randstad zijn voorheen zelfstandige titels als de Haagsche Courant en het Utrechts Nieuwsblad eerder al samengevoegd met het AD. De regionale lezer krijgt bijvoorbeeld AD/Haagsche Courant met hetzelfde algemene nieuws als in het Algemeen Dagblad. Die formule zou nu dus ook moeten worden toegepast op de zeven kranten van Wegener.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten zullen de plannen 150 tot 200 redactionele arbeidsplaatsen kosten. Daarnaast verdwijnen mogelijk nog zo'n 100 functies op de commerciële en administratieve afdelingen. Niet alleen bij Wegener, maar ook bij het Algemeen Dagblad zouden banen verdwijnen.

NDC Mediagroep

Ook bij de NDC Mediagroep verdwijnen 105 banen. Dat maakte de uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant eergisteren bekend. Volgens de top van het bedrijf is snijden in de kosten noodzakelijk vanwege een miljoenenverlies en schulden. In 2013 verdwenen bij NDC al 250 banen. De groep heeft op dit moment nog 600 werknemers.

De neergang in de dagbladwereld tekent zich al twee decennia af. Uitgevers slagen er niet in de daling van de oplages te stoppen. Mede als gevolg daarvan zijn ook de advertentie-inkomsten fors gedaald. Jongere generaties zijn bovendien opgegroeid met online nieuws en zijn niet gewend te betalen voor nieuws. Veel titels zijn de afgelopen decennia verdwenen en daarmee duizenden journalistieke banen op krantenredacties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl