Aanvoerder Robert van der Horst druipt af

Oranje uitgeschakeld na pijnlijk verlies tegen Pakistan

Nederland heeft in de kwartfinales van de Champions Trophy in het Indiase Bhubaneswar een pijnlijke 4-2 nederlaag geleden tegen Pakistan.

Cruciaal bleek de gele kaart die Sander Baart in de slotseconden van het derde kwart kreeg voor obstructie. Nederland speelde daardoor het grootste deel van het laatste kwart met tien man en in dat deel sloeg Pakistan keihard toe met twee benutte strafcorners.

Pakistan, dat internationaal ver is weggezakt, toonde zich sowieso bijzonder effectief, in een duel dat ogenschijnlijk door Oranje werd gecontroleerd. Alledrie de strafcorners die Pakistan kreeg, werden benut.

Oranje valt aan, Pakistan scoort

Aanvankelijk leek er weinig aan de hand voor Nederland. De ploeg was oppermachtig, Pakistan speelde slordig en de vroege 1-0 van Jeroen Hertzberger, die zich met een knappe passeerbeweging vrijspeelde, was het logische gevolg.

Een enorm overwicht leverde in het eerste kwart niet meer op dan een (gemiste) strafcorner van Mink van der Weerden, maar veel redenen voor zorgen waren er nog niet.

Samenvatting Nederland - Pakistan
Jeroen Hertzberger (rechts) en Floris van der Linden vieren de 1-0 van Nederland

Dat veranderde in het tweede kwart. Het overwicht van Nederland hield aan (rond de 80 procent balbezit op de vijandelijke helft), maar dat leverde nauwelijks gevaar op. Na de wat fortuinlijke 1-1 van Umar Bhutta, die de bal via twee Nederlandse sticks voor zijn voeten kreeg, werd het uit een strafcorner van Imran zelfs 2-1 voor Pakistan.

Constantijn Jonker zorgde met een knappe tip-in nog wel voor de gelijkmaker,, maar toen was allang duidelijk dat een overwinning voor Oranje niet vanzelfsprekend was.

Illustratieve strafcorner

Voor het aanvallende Oranje verliep het derde kwart moeizaam, uitmondend in de straf voor Baart. In het laatste kwart veranderde het beeld van de wedstrijd niet, de score wel. Nederland viel aan, zonder gaten de vinden in de Pakistaanse defensie.

Illustratief was de strafcorner waarbij Van der Weerden weggleed. Zijn mislukte schot leidde tot een counter, waaruit de 3-2 van Irfan viel. Twee minuten later sloeg hij opnieuw toe, ook weer uit een strafcorner, en was de wedstrijd gespeeld.

Pakistan beslist de wedstrijd en scoort 4-2
Van der Horst: Oranje onwaardig