NOS Nieuws

Nazcalijnen beschadigd bij Greenpeace-actie

  • AP
    De activisten plaatsten de tekst vlak bij een afbeelding
  • AP
    De activisten liep zonder speciaal schoeisel in beschermd gebied
  • AP
    Met de slogan wilden ze aandacht vragen voor een klimaatconferentie in Lima

Milieuorganisatie Greenpeace heeft excuses aangeboden voor een protestactie bij de beroemde Nazcalijnen in Peru. Volgens de Peruaanse overheid is bij de actie schade aangericht aan de enorme eeuwenoude tekeningen.

Greenpeace wilde met de actie de aandacht vestigen op een VN-conferentie over klimaatverandering die nu wordt gehouden in Lima. Activisten plaatsten daarom een tekst in de buurt van een afbeelding van een kolibrie.

Peru spreekt schande van de actie en wijst erop dat zelfs bezoekende staatshoofden speciaal schoeisel aan moeten doen om de lijnen niet te beschadigen. Een woordvoerder zegt dat de actievoerders voetstappen hebben achtergelaten in beschermd gebied.

Celstraf

De politie heeft Greenpeace gevraagd om de namen van het twintigtal actievoerders uit zeven verschillende landen. Zij kunnen een celstraf krijgen tot zes jaar.

De Nazcalijnen zijn tientallen enorme dierfiguren die vermoedelijk vele honderden jaren geleden in het landschap zijn aangebracht door indianen. De figuren staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Beelden van de actie van Greenpeace

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl