De Bagram-gevangenis in Afghanistan
NOS Nieuws

VS sluit laatste gevangenis in Afghanistan

De Verenigde Staten hebben de gevangenis Bagram in Afghanistan gesloten. Vanaf nu houdt de VS geen gevangenen meer vast in het land en heeft het geen detentiecentra meer in Afghanistan.

In Bagram werden terreurverdachten zonder vorm van proces en zonder aanklacht vastgehouden. Dat is ook het geval in Guantanamo Bay op Cuba.

Het Bagram-cellencomplex ten noorden van de hoofdstad Kabul was de grootste Amerikaanse gevangenis in Afghanistan. Er konden 3000 verdachten vastgezet worden.

"Taliban-fabriek"

Het complex was regelmatig negatief in het nieuws omdat er gevangenen zouden worden vernederd en gemarteld. President Karzai noemde de gevangenis een "Taliban-fabriek". Onschuldige Afghanen zouden er zo zijn gemarteld dat ze de VS begonnen te haten.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in de nasleep van de aanslagen van 9/11 veel wredere ondervragingstechnieken heeft gebruikt dan tot nu toe bekend was.

Zo werden gevangenen tot een week wakker gehouden, met de dood bedreigd en onnodig rectaal gevoed. De martelingen vonden onder meer plaats in Bagram, Guantanamo Bay en de Abu Ghraib-gevangenis in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl