Vinokoerov (r) en Nibali vieren feest na het winnen van de Tour de France in 2014
NOS Wielrennen

Astana krijgt toch licentie voor 2015

Wielerploeg Astana heeft van de internationale wielerunie UCI een WorldTour-licentie gekregen voor het jaar 2015. Vorige week kregen alle andere (behalve Europcar) WorldTour-ploegen al groen licht van de wielerbond. Bij Astana rijden onder anderen Tourwinnaar Vincenzo Nibali en de Nederlanders Lieuwe Westra en Lars Boom.

Zijden draadje

De licentie van Astana hing aan een zijden draadje. Sinds augustus 2014 zijn er vijf renners van de Kazachse formatie op doping betrapt. Twee daarvan reden voor het 'echte' Astana, drie anderen verdienden hun geld bij de opleidingsploeg van Astana.

Ploegbaas van het grote Astana, Aleksandr Vinokoerov, ontkende ten stelligste dat de twee Astana's iets met elkaar te maken zouden hebben. Even later werd de manager van de opleidingsploeg, Dmitri Sedoun, ontslagen. Sedoun was tevens ploegleider bij het professionele Astana.

Nauwe banden Vinokoerov met Ferrari

Uitgerekend vanochtend berichtte de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport uitgebreid over "nauwe banden" tussen Vinokoerov en dopingarts Michele Ferrari. In 2010 sloten Vinokoerov (dan net terug van een tweejarige schorsing) en Ferrari een "contract" voor minstens tien tot twaalf Astana-renners. De contacten verliepen via de zoon van Ferrari, Stefano.

Vinokoerov stopte na de Olympische Spelen van 2012 met wielrennen. Hij won daar de gouden medaille. Daarna werd hij teambaas van Astana.

De wielerploeg heeft het nieuws inmiddels ook zelf bekendgemaakt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl