Zo moet de nieuwe trolleybus eruit gaan zien
NOS Nieuws

Arnhem krijgt trolleybus op batterij

In Anhem gaat volgend jaar een nieuw soort trolleybus rijden. De bus van achttien meter lang kan niet alleen aan de bovenleiding, maar ook op een oplaadbare batterij functioneren.

Dat biedt veel mogelijkheden, zegt de gemeente. Zo kan een trolleyroute worden verlengd als de bovenleiding eindigt, omdat de bus dan op de batterij kan doorrijden. Ook kan onderweg gemakkelijk een extra bestemming worden toegevoegd, die nu niet op de route ligt.

Volgend jaar wordt in eerste instantie getest met twee bussen. Zij worden gebouwd door het bedrijf EL-KW uit Nijmegen, dat zich richt op de ontwikkeling van duurzaam vervoer. Het project kost ruim drie miljoen euro, een bedrag dat grotendeels door het bedrijfsleven wordt opgebracht. Ook de gemeente, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en vervoersbedrijf Hermes/Connexxion betalen mee.

Belangstelling

Trolleybussen rijden op elektriciteit en zijn daardoor erg schoon. Ze produceren geen uitlaatgassen en maken nauwelijks geluid. Volgens de gemeente hebben andere steden binnen en buiten Nederland, waaronder Amsterdam, belangstelling voor de nieuwe bus.

Eind 2015 moeten de twee prototypes door de straten van Arnhem rijden. Als de testen goed gaan, kunnen de bussen in de dienstregeling worden op opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl