NOS Wielrennen

Gazzetta onthult 38 klanten van Ferrari

  • AFP
    Aleksandr Vinokoerov

De Gazzetta dello Sport heeft vanochtend 38 wielrenners bij naam genoemd die klant van dokter Michele Ferrari zouden zijn. De Italiaanse sportkrant citeert uit het 550 pagina's tellende rapport dat opgesteld is door de Italiaanse justitie en afgelopen weekend aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI) is overgedragen, de instantie die in Italië (doping)schorsingen kan opleggen. Justitie begon met onderzoek nadat Di Luca in 2009 was gaan praten met de betrokken instanties.

Banden tussen Vino en Ferrari 'erg nauw'

De onderzoekers van justitie noemen de banden tussen Ferrari en Vinokoerov "erg nauw". In 2010 wilden Vinokoerov (dan net terug van een tweejarige schorsing) en Ferrari een "contract" voor minstens tien tot twaalf Astana-renners. De contacten verliepen via de zoon van Ferrari, Stefano. Vinokoerov stopte na de Olympische Spelen van 2012 met wielrennen. Hij won daar de gouden medaille. Daarna werd hij teambaas van Astana.

De Gazzetta citeert uit telefoongesprekken tussen wielrenners en Ferrari. Zo plannen Giovanni Visconti (nu Movistar) en Ferrari hun afspraken. Want "het WK komt eraan". Ook Michele Scarponi (nu: Astana) praat via de telefoon met Ferrari: "Hoe kan ik de Giro winnen?"

Michele Ferrari

Bij die 38 namen zitten verder enkele bekende, grote coureurs, maar bovenal veel Italiaanse en Russische renners. Danilo di Luca en Lance Armstrong staan op de lijst, maar zitten al een levenslange schorsing uit. Vincenzo Nibali staat niet op de lijst. Maar wel, onder anderen, Borut Bozic, Marco Marcato, Filippo Pozzato, Michele Scarponi, Vladimir Goesev, Sergej Ivanov, Aleksander Kolobnev, Roman Kreuziger, Jevgeni Petrov, Yaroslav Popovitsj, Egor Silin en Vladimir Karpets.

Onthullingen in de Gazzetta van woensdag

Geheim contact

Ferrari en de renners maken gebruik van buitenlandse telefoonkaarten, encrypties, geheime codes en schuilnamen om met elkaar te communiceren. Ook de ouderwetse telefooncel wordt gebruikt. Renners als Vinokoerov (van hem was al bekend dat hij klant was van Ferrari) en Denis Mentsjov (al gestopt) betaalden vijftigduizend euro per jaar voor de diensten van de dokter.

Ook Marco Marcato, van 2009 tot 2014 rijdend voor het Nederlandse Vacansoleil, was klant. Sinds 2008 deed hij zaken met Ferrari.

Visconti is boos, heel boos

Giovanni Visconti, van wie in de Gazzetta dus gesprekken met Ferrari zijn afgedrukt, reageerde woedend op Twitter. Vrij vertaald: "Aan allen die mij op dit moment bespugen met absurde leugens: val dood. Straks volgt een officiële reactie". Maar een uurtje later had Visconti blijkbaar spijt en verwijderde zijn tweet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl