Het hoofdkwartier van de CIA
NOS Nieuws

CIA bijt van zich af na kritiek op verhoormethoden

De CIA-directie heeft fel gereageerd op het rapport van de Senaatscommissie over de verhoortechnieken tijdens het Bush-tijdperk. Ook ex-vicepresident Cheney liet van zich horen. Hij noemt het rapport 'politiek theaterspel'.

De ondervragingstechnieken zijn in tegenstelling tot wat de Senaatscommissie concludeert wel degelijk effectief geweest. Dat stelt CIA-directeur John Brennan in een uitgebreide reactie op de website van de Centrale Inlichtingendienst. Volgens Brennan hebben de technieken levens gered en hielpen ze bij het oppakken van terroristen.

Ook zes voormalige CIA-chefs hebben zich uitgesproken over het rapport. Ze noemen de conclusies onjuist. “De methoden die we gebruikten hadden wel het beoogde effect.”

Ongemakkelijk

In het 6200 pagina's tellende rapport staat dat Bush zich 'ongemakkelijk' voelde bij bepaalde details uit het rapport. Maar volgens krant The Hill schreef de oud-president in zijn autobiografie dat hij persoonlijk alle ondervragingstechnieken van de CIA goedkeurde.

Nog voor de presentatie van het rapport gaf ex-vicepresident Dick Cheney een reactie. Hij noemt de uitkomsten onzin en een middel van de Democraten om de Republikeinen in een kwaad daglicht te stellen.

Cheney noemt de ondervragingsmethoden, zoals waterboarding, een methode waarbij een verdachte bijna verdrinkt, 'absoluut gelegitimeerd' en niet te vergelijken met martelpraktijken. “De CIA verdient juist lof in plaats van kritiek.”

Ophef

De details uit het rapport zorgen voor veel commotie. Terreurverdachten werden soms dagenlang wakker gehouden, bedreigd met boormachines of ze moesten op gebroken ledematen zitten. De Senaatscommissie werkte jarenlang aan het rapport. Volgens de commissie sorteerden de martelpraktijken niet het beoogde effect.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl