Prinses Cristina en haar echtgenoot Iñaki Urdangarín werden in juli aangeklaagd voor witwassen en belastingontduiking
NOS Nieuws

Spaanse aanklager: prinses niet vervolgen

De kans is kleiner geworden dat de Spaanse prinses Cristina de gevangenis in moet. De openbaar aanklager stelt in een rapport dat ze niets strafbaars heeft gedaan.

Haar echtgenoot Urdangarin moet wel worden vervolgd, staat in het rapport. De voormalige Olympische handbalspeler zou via zijn sportstichting Nóos miljoenen euro's aan subsidie in eigen zak hebben gestoken. De prinses zat in het bestuur van die stichting en was mede-eigenaar van een bedrijf dat zou zijn gebruikt om geld weg te sluizen.

Op die manier zou ze hebben geprofiteerd van de praktijken van haar man. De aanklager vindt dat de prinses daarom 580.000 euro schadevergoeding moet betalen.

Gevangenisstraf

Volgens de openbaar aanklager moet Urdangarin 19,5 jaar de gevangenis in als hij wordt veroordeeld. Oud-premier Matas van de Spaanse eilandengroep de Balearen zou bij een veroordeling elf jaar gevangenisstraf moeten krijgen.

De prinses en haar man werden in juli aangeklaagd voor witwassen en belastingontduiking. De aanklacht tegen prinses Cristina was vorige maand al afgezwakt. Het hooggerechtshof maakte toen bekend dat ze niet langer werd verdacht van witwassen. De prinses heeft altijd ontkend.

Het woord is nu aan de onderzoeksrechter, die bepaalt nu op basis van het 500 pagina's dikke rapport wie er moet worden vervolgd voor de corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl