NOS Nieuws

William en Kate in de VS: van Obama tot Beyoncé

  • EPA
    Prins William met Barack Obama
  • AFP
    Kate met Chirlane McCray, vrouw van de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio.
  • AFP
    Kate pakt kerstcadeautjes in met vrijwilligers
  • AFP
    William en Kate ontmoeten Hilary en haar dochter Chelsea Clinton
  • EPA
    Protesten voor het stadion waar William en Kate een basketbalwedstrijd bijwonen
  • EPA
    William en Kate op de tribune
  • EPA
    William en Kate ontvangen een basketbalshirt voor prins George
  • EPA
    William en Kate ontmoeten zangeres Beyoncé (witte blouse) en rapper Jay-Z (met gouden ketting)

"Politici en artiesten rollen de rode loper uit voor Will en Kate", meldt de Britse krant The Daily Mail groot op de website. "New York houdt van ze."

De Britse prins William en zijn vrouw Kate zijn over de helft van hun driedaagse bezoek aan de Verenigde Staten. Dag twee stond in het teken van Obama, basketbal en Beyoncé.

Prins William vertrok dinsdag naar Washington voor een gesprek met president Obama. Het was de eerste keer dat de Britse prins het Witte Huis bezocht. De pers kreeg vooraf een minuut de tijd om foto's te maken.

William en Kate in de Verenigde Staten

Wilde dieren

William vertelde de president voor het oog van de camera over de geboorte van zijn zoon George, in juli vorig jaar. "Toen hij geboren werd, vergat ik te kijken of het een jongen of een meisje was, zo spannend en chaotisch was het allemaal." Obama lachte hartelijk.

William maakte van de gelegenheid gebruik om zijn zorgen over de handel in wilde dieren aan de president over te brengen. Hij riep Obama op om meer te doen om illegale stroperij en de verkoop van ivoor te bestrijden. Later sprak William over hetzelfde thema tijdens een conferentie van de Wereldbank.

Hertogin Kate charmeert de menigte.

The New York Times

De hertogin van Cambridge Kate was in New York gebleven. Daar bezocht ze samen met Chirlane McCray, de vrouw van de burgemeester van New York Bill de Blasio, kinderen in de wijk Harlem. "De hertogin charmeert de menigte", oordeelde de krant The New York Times.

Bij een consultatiebureau hielp Kate de vrijwilligers met het inpakken van kerstcadeautjes voor kinderen.

George I

Aan het einde van de dag kwamen William en Kate weer samen in New York. Daar brachten ze een bezoek aan Hillary en Chelsea Clinton. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph keuvelde Kate met Hillary over het moederschap en het belang van het zingen voor kinderen.

Als afsluiter stond een basketbalwedstrijd tussen de teams Brooklyn Nets en Cleveland Cavaliers op het programma. Voor de deur van het stadion demonstreerden ongeveer tweehonderd mensen tegen de dood van Eric Garner, de zwarte man die bij een arrestatie door de politie om het leven kwam.

Binnen speelden de basketballers met de tekst 'I can't breath' op hun shirt, de laatste woorden van Garner voordat hij stierf.

William en Kate kregen een basketbalshirt met het nummer 1 voor hun zoon. Tijdens de overhandiging negeerde basketballer LeBron James het protocol, door zijn arm om de hertogin heen te slaan.

"Koningin Bey"

Hoogtepunt van de dag was de ontmoeting met zangeres Beyoncé en haar man, rapper Jay-Z. In de pauze van de wedstrijd zochten zij het Britse paar op voor een praatje.

"Koningin Beyoncé begroet Will en Kate", omschreef de krant The New York Post.

De ontmoeting veroorzaakte een explosie op Twitter. "De dag dat William en Kate de echte koningin ontmoeten", twitterde iemand.

En: "Ze organiseren de bruiloft tussen prins George en prinses Blue Ivy".

Woensdag brengen William en Kate nog een bezoek aan het 11 september monument in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl