Een billboard met atheïstische boodschap van drie humanistische organisaties
NOS Nieuws

Ongelovigen wereldwijd gediscrimineerd

Ongelovigen worden wereldwijd steeds vaker gediscrimineerd. Dat staat in een rapport van de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU). Om hiervoor aandacht te vragen demonstreren humanisten vandaag in Den Haag.

Uit het rapport blijkt dat het aantal ongelovigen toeneemt maar dat hun rechten zwaar onder druk staan. In dertien landen staat zelfs de doodstraf op geloofsafval en godslastering. Ook nemen politieke leiders atheïsten en humanisten steeds vaker op de korrel.

De Maleisische premier Najib Razak noemde humanisme, secularisme en liberalisme dit voorjaar een bedreiging voor de islam. Saudi-Arabië voerde dit jaar een wet in die atheïsme gelijkstelt aan terrorisme.

Ernstige discriminatie

Sommige Europese landen komen er zeer slecht van af in het rapport. Griekenland, Denemarken, Italië en Duitsland krijgen het predicaat 'ernstige discriminatie'. Dat is de een-na-slechtste beoordeling.

Nederland is een van de weinige landen die de beoordeling "vrij en gelijk" krijgen omdat ongelovigen hier niet worden gediscrimineerd.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, brengt het rapport vandaag met een aantal demonstranten persoonlijk langs bij de ambassades van Saudi-Arabië en Pakistan. Daarna wordt het aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl