Roelant Oltmans, technisch directeur van de Indiase hockeybond, kijkt toe bij de WK hockey in Den Haag
NOS Sport

Oltmans verbetert langzaam het Indiase hockey

Het Champions Trophy-duel Nederland-India is voor de Nederlandse hockeymannen een weerzien met oud-bondscoach Roelant Oltmans. De 60-jarige Nederlander zit tijdens het toernooi als interim-bondscoach op de bank bij India.

De Indiase hockeymannen wisten tot nu toe nog niet te winnen op het toernooi in eigen land. De eerste wedstrijd verloren ze op het nippertje met 1-0 van Duitsland en tegen Argentinië gingen de Indiërs met 4-2 onderuit.

Terry Walsh

Oltmans is sinds januari 2013 technisch directeur bij de Indiase hockeybond. Hij probeert het hockey in het Aziatische land naar een hoger niveau te tillen, organisatie aan te brengen in het hockey en ook de jeugdteams te verbeteren.

Nu zit hij tijdelijk weer op de bank, omdat hij tijdens de Champions Trophy de Australische bondscoach Terry Walsh vervangt. Walsh stapte een paar weken voor het toernooi op, omdat hij te veel beperkingen ondervond van het Indiase comité dat onder andere inspraak heeft in de nationale selectie. Aan Oltmans nu de taak om een nieuwe coach voor de Indiase hockeymannen te vinden.

  • ANP
    Ex-bondscoach van India Terry Walsh (l) en interim-bondscoach Roelant Oltmans (r)
  • ANP
    1990: Oltmans als bondscoach van de Nederlandse hockeydames
  • ANP
    1998: Erik Jazet tilt bondscoach Oltmans op na het winnen van de Champions Trophy
  • ANP
    2000: Roelant Oltmans als technisch directeur bij NAC Breda
  • ANP
    2004: Oltmans als bondscoach bij de Pakistaanse hockeymannen
  • ANP
    2005: weer terug als bondscoach bij de Nederlandse mannen
  • ANP
    2007: Europees kampioen met Jeroen Delmee (l), bondscoach Roelant Oltmans (m) en Teun de Nooijer (r)
  • ANP
    2012: als prestatiemanager van NOC*NSF op de tribune bij de Champions Trophy

Oltmans is al jaren actief in de topsport en heeft inmiddels een enorme staat van dienst. Zo werd hij met de Nederlandse hockeydames wereldkampioen in 1990 in Sydney en als bondscoach van de mannen werd er olympisch goud gehaald in 1996 en de wereldtitel twee jaar later.

Na die succesvolle jaren in het hockey maakte Oltmans de overstap naar het voetbal. Hij was een paar jaar technisch directeur bij NAC Breda, maar keerde toch weer terug naar het hockeyveld. Zo was hij bondscoach van het nationale team van Pakistan en van 2005 tot 2008 opnieuw bondscoach van de Nederlandse hockeymannen.

India nog geen wereldtop

Bij de Indiase hockeybond is Oltmans nu bijna twee jaar actief. Onlangs won het nationale team goud bij de Aziatische Spelen en wist het zich als een van de eerste landen te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2016.

Naast dit Champions Trophy-toernooi organiseert het land ook de komende jaren een aantal grote toernooien. Zo vindt in 2015 en 2017 de finale van de Hockey World League plaats in India en in 2018 organiseert het land het WK hockey bij de mannen.

Ondanks de stijgende lijn is India de nummer negen van de wereld en kan het nog niet concurreren met toplanden als Nederland, Duitsland en Australië. De wedstrijd van dinsdagmiddag zal voor Oltmans dan ook vooral een leuk weerzien zijn met de Nederlandse hockeymannen.

Het duel tussen Nederland en India is vanaf 15.00 uur live te zien op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl