André Bolhuis draagt de Nederlandse olympische sporters in 2012 over aan de chef d'équipe
NOS Sport

Bolhuis: boek 2028 is nooit gesloten

Zonder aarzeling stelt NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis dat "het boek 2028 voor ons nooit gesloten is geweest". Kortom, de sportkoepel wil nog altijd de Olympische Spelen naar Nederland halen. Honderd jaar na de laatste Spelen. "We moeten alleen goed timen wanneer we hier actief mee worden."

Met andere woorden: het politieke klimaat moet meezitten. Bolhuis weet dat het plan weinig kans van slagen heeft onder het kabinet-Rutte II, dat de vorige lobby om zeep hielp in 2012.

Directe aanleiding voor de herstart van de lobby is de hervorming. De Spelen worden goedkoper om te organiseren. "En als iets goedkoper is in Nederland, dan zijn we geïnteresseerd."

Anders dan vorige lobby

"We hadden toen een heel instituut in het leven geroepen", wijst Bolhuis naar één van de redenen waarom het fout ging met de vorige lobby. Die kostte te veel geld. Als officiële reden gaf het kabinet-Rutte II: "het binnenhalen en organiseren van de Olympische Spelen brengt te veel financiële risico's met zich mee. Bovendien", zo vervolgt het regeerakkoord uit oktober 2012, "is er weinig draagvlak in een tijd van crisis en bezuinigingen."

Het NOC*NSF wil het nu anders insteken. Geen dure commissie en mogelijk wachten tot een volgend kabinet. Bolhuis: "we gaan nadenken over hoe we dit op de agenda moeten zetten. We moeten niet nu al hard gaan lopen."

Reactie Bolhuis

Ook Eurlings positief

Eerder liet ook IOC-lid Camiel Eurlings zich al positief uit over een mogelijke Spelen in Nederland. "Een land als Nederland hoeft niet alles nieuw te bouwen, wij hebben schitterende sportaccommodaties, wij hebben een goede infrastructuur. En als je meer vrijheid krijgt om de Spelen over een land te verspreiden en de stadions kleiner kunnen zijn, kun je veel meer uitgaan van bestaande infrastructuur. Dat kan interessant zijn voor Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl