Een Oekraïense militair bij Donetsk met een nieuwe artilleriegranaat
NOS Nieuws

Even zwijgen de wapens in Oost-Oekraïne

Het bestand dat door de Oekraiënse regering voor vandaag is uitgeroepen, lijkt te werken. "Of dat zo blijft, is onmogelijk te voorspellen", zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid.

Kiev hoopt met het bestand van één dag de druk weg te nemen van de vredesbesprekingen met de separatisten, die vandaag in Wit-Rusland zouden beginnen. Dat wordt waarschijnlijk later deze week.

De separatisten zeggen dat ze vrijdag pas naar Minsk gaan. Ze hebben meer tijd nodig om het onderling eens te worden over de inzet van de besprekingen. "Waarschijnlijk is er ook afstemming met Moskou", zegt Godfroid.

September

In september kwamen de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten een staakt-het-vuren overeen. Ook zouden beide partijen hun zware wapens uit de frontlinie terugtrekken. Geen van tweeën is gelukt.

"Een effect was wel dat er geen offensief meer heeft plaatsgevonden", zegt Godfroid. Er wordt nog wel geschoten, ook met artillerie, met name in Donetsk.

Geen agenda

Voor de nieuwe besprekingen in Minsk is geen agenda opgesteld. Godfroid denkt dat de beide partijen nog eens uitspreken dat ze achter het akkoord uit september staan.

Om het nu wel te laten slagen, is er controle nodig om na te gaan of de partijen zich aan de afspraken houden. "Dat is een uiterst complexe zaak", zegt Godfroid. "Of het lukt, daar heb ik mijn twijfels over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl