Michele Ferrari verlaat een rechtbank in 2004, na zijn veroordeling in een dopingzaak
NOS Wielrennen

Dopingarts Ferrari ontkent banden met Astana

Dopingdokter Michele Ferrari ontkent vorig jaar op bezoek te zijn geweest bij een trainingskamp van Astana. "Dit is onzin van de media", zegt de Italiaanse arts op zijn website.

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport meldde maandag dat het Italiaanse olympisch comité (CONI) bewijs heeft dat er contacten bestaan tussen Astana en Ferrari.

CONI zou foto's hebben waarop de dokter, die levenslang is geschorst naar aanleiding van het USADA-rapport over de dopingpraktijken van Lance Armstrong, te zien is in het hotel van de Kazachse ploeg in Montecatini Terme. De foto's dateren uit november vorig jaar.

Op zondag meldde een andere krant, La Repubblica, al dat het Openbaar Ministerie van Padua in een onderzoek naar doping een verband legt tussen de arts en Astana.

"Ik voel me verplicht, hoewel met grote tegenzin, om voor de zoveelste keer onzin van de media te ontkennen. Deze keer over mijn aanwezigheid bij het trainingskamp van Astana in Montecatini vorig jaar november", schrijft Ferrari.

"Wie het nieuws gepubliceerd heeft, zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden: ik hoop dat het Kazachse team de gepaste compensaties zal vragen voor de geleden schade."

In het verleden werkte Ferrari wel met enkele renners van Astana. Hij begeleidde onder anderen de huidige ploegbaas Aleksandr Vinokoerov, die in 2007 als renner op bloeddoping betrapt werd.

Bij Astana, de werkgever van Tourwinnaar Vincenzo Nibali, Lars Boom en Lieuwe Westra, kwamen de laatste maanden vijf dopinggevallen aan het licht, waaronder drie bij de opleidingsploeg. Het is hierdoor onzeker of de ploeg de WorldTour-licentie mag houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl