NOS Sport

Federer positief over nieuwe Tennis League

  • AFP
    De sfeer van de International Premier Tennis League; met z'n allen op de bank
  • AFP
    De sfeer van de International Premier Tennis League; je speelt in een team

Roger Federer is tevreden over de invulling van de International Premier Tennis League. De Zwitser, die zondag in New Delhi zijn debuut maakte, denkt echter dat het puntensysteem van de innovatieve tenniscompetitie niet geschikt is voor de proftour.

Het demonstratie-evenement bestaat uit vier teams, mannen en vrouwen gecombineerd, die op vier locaties in Azië tegenover elkaar staan. Er wordt met aangepaste spelregels gespeeld zoals een partij van één set, beslissend punt bij 40-40, een 'power point' per set (punt telt dubbel) en een '20-seconden-regel' (strafpunt bij niet tijdig serveren).

Gekke regels, vooral leuk

"Ik moest wel even nadenken met al die nieuwe regels. Er zitten gekke dingen tussen, maar het is vooral leuk", vertelde Federer, die in een team met onder anderen Pete Sampras en Ana Ivanovic uitkomt. Federer won zijn partijen in het enkelspel, herendubbelspel en gemengd dubbelspel.

"Het is een interessant concept. Ik vind het mooi dat we in dit deel van de wereld zijn waar niet zoveel toernooien worden gespeeld", stelde de Zwitser.

De Premier League vindt plaats van 28 november tot en met 13 december en reist vier keer naar een andere locatie (Filipijnen, Singapore, India en Verenigde Arabische Emiraten), waar de vier teams elkaar telkens treffen, verdeeld over drie dagen. Federer maakt alleen in India zijn opwachting.

Tennis werd al heel vroeg mondiaal. Golf is vooral nog een Amerikaanse aangelegenheid als je naar de Majors kijkt.

Roger Federer
Federer: Tennis League goed voor de sport

"Het is goed om nieuwe markten aan te boren", benadrukte hij. "De ATP besliste jaren geleden om het tennis mondialer te maken. Kijk naar het golf, dat vooral een Amerikaanse aangelegenheid is en waar drie majors worden gespeeld."

"Het tennis is in een vroeg stadium mondiaal geworden, maar het is goed om de sport in nog meer landen te promoten. En niet in de laatste plaats is het ook leuk voor de fans."

Federer is sowieso niet vies om nieuwe dingen uit te proberen. Zo speelt hij in januari een demonstratiepartij met Lleyon Hewitt, eveneens met aangepaste regels. Toch is hij er niet voor om het tennis radicaal te veranderen. "Ik ben zeer traditioneel en daarnaast tevreden hoe onze sport er momenteel voor staat. Er is niets mis met ons huidige scoringssysteem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl