Stakers blokkeren een weg in Brussel
NOS Nieuws

Brussel moeilijk bereikbaar door staking

De Belgische hoofdstad Brussel is moeilijk bereikbaar doordat demonstranten de belangrijkste toegangswegen hebben geblokkeerd. Ze protesteren tegen bezuinigingsplannen van de regering.

Stakers blokkeren het verkeer dat de stad inkomt. NOS-correspondent Joris van Poppel meldt dat betogers afritten in de wijk Anderlecht hebben afgesloten. De stad verlaten is wel mogelijk.

Verder rijden rond Brussel vrijwel geen treinen, wat zijn weerslag heeft op het treinverkeer in heel België. Ook het tram-, bus- en metroverkeer in de hoofdstad en in de provincies Vlaams- en Waals-Brabant ligt nagenoeg plat.

Ook vliegveld Zaventem is getroffen door de staking. Toch meldt de VRT dat de hinder relatief beperkt blijft, omdat heel wat luchtvaartmaatschappijen zijn uitgeweken naar andere luchthavens.

Van Poppel zegt dat echte chaos is uitgebleven. "Veel mensen gaan helemaal niet werken", zegt hij. "Ze weten dat ze er toch niet doorheen komen."

In België wordt opnieuw gestaakt

Ook verschillende media-organisaties, waaronder de VRT en de RTBF, doen mee aan de staking. Op tv, radio en internet is de nieuwsvoorziening maar mondjesmaat. De website van de VRT zegt dat de updatefrequentie vanwege de staking beperkt is.

"Het is alles of niets. En vandaag is het niets", zegt Radio 1-presentator Xavier Taveirne. "We hebben een minimumbezetting. Hele uitzendingen maken lukt niet."

Taveirne zit daarom thuis, met tegenzin. "Dit is de derde van vier stakingsmaandagen. Je wilt daar journalistiek mee aan de slag. Er wordt ook op veel plekken niet gestaakt, vooral bij kleine bedrijven. De staking is lang niet overal."

De bonden dreigen al met acties in januari, als ze nu hun zin niet krijgen.

NOS-correspondent Joris van Poppel

De climax van de stakingsgolf is volgende week maandag. Dan staat een nationale 24-uursstaking gepland die het hele land moet platleggen.

Volgens Van Poppel neemt het draagvlak voor de acties wel af. "Driekwart van de Vlamingen is het er niet meer mee eens, omdat steeds meer mensen er last van krijgen. Maar de bonden dreigen al dat er in januari nieuwe stakingen komen als ze hun zin niet krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl