Vijf kilometer gasleiding vervuild in Apeldoorn

  • ANP
    Werknemers werken aan het herstel van de leidingen
  • ANP
    Zand en modder zijn in de gebroken hoofdgasleiding gestroomd

Netbeheerder Liander moet de komende dagen in Apeldoorn vijf kilometer gasleiding schoonmaken. Dat zei een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

In Apeldoorn zitten 540 huishoudens nog dagen zonder gas. Het probleem is ontstaan door een breuk in de waterleiding. Die ligt vlak naast de gasleiding, die het begaf door de kracht van het water. Water en modder stroomden daarna de gasleiding in.

"De oorzaak van de breuk is niet bekend, maar wat wel duidelijk is, is dat de gevolgen desastreus zijn voor de bewoners," zei de woordvoerder. Die zitten in de kou. De gemeente heeft kachels rondgebracht in de wijk.

Schoonmaak

Liander heeft geïnventariseerd waar het gas en de modder zitten. Kilometers leiding blijken vervuild te zijn. "Nu begint de grote schoonmaak van de hoofdleidingen. Die worden leeggezogen en daarna geïnspecteerd met een cameraatje."

"Als een stuk leiding schoon is, kijken we per huis of er water en modder zit in de leiding die naar het huis loopt. Dan wordt het stuk leiding schoongemaakt en daarna kunnen we de gastoevoer herstellen."

Huizen Apeldoorn mogelijk nog dagen zonder gas

Eind mei zat ook een Apeldoornse wijk zonder gas. Ook toen was er modder in de gasleiding gekomen na een waterleidingbreuk. "Het is toevalligerwijze in een aangrenzende wijk. De gebieden overlappen enigszins."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl