Schade in Tacloban na Hagupit
NOS Nieuws

Ruim 20 doden door orkaan Filipijnen

De orkaan Hagupit beweegt zich in de richting van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Sinds zaterdag hebben de orkaan en het daarmee gepaard gaande noodweer 21 levens geëist op de eilanden Samar en Leyte. De schade is er aanzienlijk.

Bij de orkaan Haiyan, die vorig jaar over de Filipijnen raasde, liep het dodental op tot boven de 7000.

In Borongan, een stad op Samar, zijn zestien mensen verdronken, meldt het Filipijnse Rode Kruis. Andere slachtoffers vielen door onderkoeling en ontwortelde bomen.

Een miljoen mensen werden eind vorige week geëvacueerd uit de meest risicovolle gebieden. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot windsnelheden van 120 km/uur.

Hagupit op weg naar Manilla

De inwoners van Manilla zetten zich schrap voor de verwachte zeer zware regenval. Volgens burgemeester Joseph Estrada van Manilla is de stad goed voorbereid op Hagupit, maar hij zei vooral te vrezen voor overstromingen.

In Tacloban, op het eiland Leyte, waar vorig jaar de meeste doden vielen, zijn bewoners alweer naar hun huizen teruggekeerd. De tijdelijke huisvesting voor de slachtoffers van Haiyan staat nog grotendeels overeind.

Van alle wegen was 90 procent direct na de orkaan weer begaanbaar. Na Haiyan was dit gebied dagenlang onbereikbaar voor hulpverleners en -transporten.

Tijdig gewaarschuwd

Eind november was het duidelijk dat er een nieuwe orkaan op de Filipijnen afkwam. De overheid zette vervolgens samen met hulporganisaties vrachtwagens in om bewoners uit kustgebieden te evacueren.

Ook werd er gezorgd voor voldoende voedsel op de plaatsen waar de evacués de storm konden afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl