NOS Sport

'Goedkopere Spelen goed voor Nederland'

Eurlings: meer vrijheid bij Spelen biedt perspectief

IOC-lid Camiel Eurlings is in Monaco neergestreken waar het Internationaal Olympisch Comité de komende dagen de veertig voorstellen van voorzitter Thomas Bach bespreekt. Het doel van de aanbevelingen is om de Spelen aantrekkelijker te maken. Ook voor organisatoren.

Dat laatste aspect kan positieve consequenties hebben voor Nederland, dat plannen om zich kandidaat te stellen voor de Zomerspelen van 2028 in de ijskast zette vanwege de hoge kosten die met de organisatie van het sportevenement gepaard gaan. Een van de speerpunten van Bach is dat het voor steden veel goedkoper moet worden om de Spelen te organiseren.

"Voor het IOC is het van belang dat zo veel mogelijk landen de Olympische Spelen kunnen organiseren", weet Eurlings. "Daarom is het heel goed dat wij nu besluiten gaan nemen die de Spelen goedkoper maken, bijvoorbeeld door het samen met meerdere steden of zelfs meerdere landen te organiseren. Je kunt de kosten daardoor heel nadrukkelijk drukken."

"En dat is goed nieuws voor Nederland. Een land als Nederland hoeft niet alles nieuw te bouwen, wij hebben schitterende sportaccommodaties, wij hebben een goede infrastructuur. En als je meer vrijheid krijgt om de Spelen over een land te verspreiden en de stadions kleiner kunnen zijn, kun je veel meer uitgaan van bestaande infrastructuur. En dat kan interessant zijn voor Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl