Vladimir Poetin en Angela Merkel samen op een top in Milaan. Achter Merkel staat de Italiaanse premier Matteo Renzi.
NOS Nieuws

Merkel: Poetin destabiliseert Oost-Europa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een interview met een Duitse zondagskrant forse kritiek geuit op "het anti-Europese beleid" van de Russische president Poetin. De annexatie van de Krim is maar één voorbeeld, zegt Merkel in Die Welt am Sonntag. "Met Moldavië, Georgië en Oekraïne hebben drie landen die tot onze oosterburen behoren, uit eigener beweging een handelsovereenkomst met de EU gesloten. Rusland veroorzaakt nu problemen in deze drie landen."

Moskou schrikt daarbij volgens Merkel niet terug om de territoriale integriteit van een land te schenden. In het interview verwijst ze naar problemen die Moldavië heeft met Transnistrië en het conflict tussen Zuid-Ossetië en Abchazië waar Georgië mee te maken heeft. Oekraïne heeft te maken met de annexatie van de Krim en de strijd in het oosten van het land.

Juiste antwoord

In het interview beschuldigt Merkel Moskou er ook van dat het probeert landen op de westelijke Balkan economisch en politiek afhankelijk te maken van Rusland, om zo invloed te verkrijgen in die landen.

In het interview verdedigt de bondskanselier zich tegen de kritiek van haar drie voorgangers Helmut Schmidt (SPD), Helmut Kohl (CDU) en Gerhard Schröder (SPD), die juist een verzoenende houding ten opzichte van Rusland bepleiten.

Merkel: "Ik ben ervan overtuigd dat het gemeenschappelijke Europese antwoord op de Russische acties juist is. Dat Rusland het Boedapest Memorandum uit 1994 heeft geschonden, waarin de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne is vastgelegd, kan niet zonder gevolgen blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl