President Obama beloofde de gevangenis te sluiten, maar dat is nog niet gebeurd
NOS Nieuws

Uruguay neemt gevangenen Guantanamo op

Zes mannen die jarenlang gevangen hebben gezeten op Guantanamo Bay zijn naar Uruguay gestuurd. Na maandenlange onderhandelingen heeft het Zuid-Amerikaanse land ingestemd met het opnemen van de ex-terreurverdachten.

De zes werden op de Amerikaanse marinebasis op Cuba vastgehouden omdat ze banden zouden hebben met de terreurbeweging al-Qaida, maar ze zijn nooit aangeklaagd. Het zijn vier Syriërs, een Palestijn en een Tunesiër.

Al in 2010 wilden de Verenigde Staten ze vrijlaten, maar de mannen konden niet terug naar hun eigen land en andere landen weigerden de oud-terreurverdachten op te nemen.

Gemarteld

President Mujica van Urugay zei begin dit jaar al dat hij de zes op humanitaire gronden wilde accepteren, maar daarna duurde het nog maanden voordat alle afspraken met Washington waren gemaakt. Het is voor het eerst dat een Zuid-Amerikaans land gevangenen van Guantanamo Bay opneemt.

De gevangenis op Guantanamo Bay werd in 2002 geopend om terreurverdachten te huisvesten. Deze detentie was omstreden, omdat er op de basis zou worden gemarteld, er minderjarigen zaten en de verdachten zonder enige aanklacht jarenlang werden vastgehouden.

Sluiten

President Obama beloofde bij zijn aantreden als president dat hij de gevangenis zou sluiten, maar dat werd tegengehouden door het Congres. Ook werd het onmogelijk om gevangenen over te brengen naar de Verenigde Staten.

De afgelopen jaren heeft Washington geprobeerd gevangenen in andere landen onder te brengen. Na de vrijlating van deze zes mannen zitten er nog 136 gevangenen op Guantanamo Bay. De meesten van hen mogen gaan, maar kunnen nergens naartoe.

'Amerika had ze in de gevangenis gestopt en was ze daarna vergeten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl