NOS Nieuws

Orkaan raast over Filipijnen, miljoen mensen vluchten

  • EPA
    Op het eiland Samar lopen inwoners door overstroomde straten
  • EPA
    Een man haalt een boom weg die op zijn huis is gevallen
  • EPA
    Op zoek naar spullen in een huis dat door Hagupit is vernield
  • AFP
    Inwoners zoeken beschutting in een gebouw in de stad Legazpi

In de Filipijnen zijn een miljoen mensen op de vlucht geslagen voor orkaan Hagupit. Een VN-organisatie spreekt van een van de grootste evacuaties ooit in het land. Vooralsnog lijkt er vooral sprake van materiële schade.

Met tyfoon Haiyan nog vers in het geheugen, zijn vooral mensen in de kustregio naar hoger gelegen gebieden gevlucht. Ook veel inwoners van dorpjes waar een groot risico is op aardverschuivingen zijn vertrokken. Ze worden opgevangen in scholen, sportzalen en kerken.

In Tacloban zijn tenten weggevaagd door vloedgolven van vijf meter hoog.

Correspondent Michel Maas

Door het natuurgeweld zijn bomen omgewaaid, zitten miljoenen mensen zonder stroom en zijn sommige regio's overstroomd en afgesloten van de buitenwereld. Volgens correspondent Michel Maas is het daardoor ook lastig om de gevolgen van de ramp in te schatten. "Tot nu toe is een aantal mensen bereikt in de kustgebieden en die melden twee doden. Als de stroom hersteld is, kunnen we de gevolgen beter overzien."​

'Wij zijn niet bang'
  • AFP
    Ruim een jaar nadat tyfoon Haiyan grote delen van het eiland Tacloban vernielde, raasde tyfoon Hagupit over het eiland.
  • AFP
    Een inwoner van Tacloban bekijkt de schade aan zijn huis
  • AFP
    Hoe groot de schade is op Tacloban en de rest van de Filipijnen, is nog niet bekend

In Tacloban, de stad die vorig jaar zwaar werd getroffen door Haiyan, zijn daken van gebouwen geblazen. "Er staan nog veel tenten en geïmproviseerde huizen in Tacloban, die zijn weggevaagd door vloedgolven van vijf meter hoog." Het grote verschil met vorig jaar is volgens Maas dat er nu wel is gewaarschuwd voor een orkaan. "Bij Haiyan vielen duizenden doden omdat de mensen alleen wisten dat er een storm aankwam en zij sloegen daardoor niet op de vlucht."

205 kilometer per uur

Met windsnelheden van 205 kilometer per uur bereikte Hagupit gisteren het oostelijke eiland Samar. Inmiddels is de snelheid afgenomen tot 130 kilometer per uur. Vanmiddag zal de orkaan de hoofdstad Manilla bereiken. In de Filipijnen wordt gehoopt dat de orkaan dan nog meer is afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl