Amalia (rechts) samen met haar zusjes Alexia en Ariane
NOS Nieuws

Amalia van Oranje elf jaar, op weg naar de troon

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses van Oranje is zondag elf jaar geworden. Daarom gaat in heel Nederland - overeenkomstig de ‘vlaginstructie’ - pas maandag de vlag voor haar uit. Zo ging het ook op haar geboortedag: zondag 7 december 2003. De Prinses van Oranje is een zondagskind.

2015 wordt voor Amalia van Oranje, leerling van de openbare Bloemcampschool in Wassenaar, een gedenkwaardig jaar. Eerst de CITO toets en daarna de overstap naar de brugklas van een, zoals intussen al wel duidelijk is, degelijk categoraal gymnasium in Den Haag. Dat is een jaar eerder dan gebruikelijk. Amalia is een goede leerling. Ze doet een jaar korter over de basisschool.

Los van haar opleiding, die traditiegetrouw ook nog wel zal bestaan uit een studie rechten of geschiedenis in Leiden, staat haar verdere toekomst - menselijkerwijs gesproken - al vast sinds haar geboorte. Zodra ze achttien wordt is Amalia gerechtigd de troon te bestijgen, krijgt ze zitting in de Raad van State en krijgt ze een inkomen uit de schatkist.

Haar eerste vraag aan mij was: hoeveel jaar ga jij het doen?

Koning Willem-Alexander, in een interview voor de inhuldiging

Over een jaar of dertig zal de Prinses van Oranje koningin van Nederland zijn. Haar moeder Máxima zei aan de vooravond van de inhuldiging van de koning, dat "Amalia heel goed beseft dat zij daarna aan de beurt is". De koning voegde daaraan toe:

“Haar eerste vraag aan mij was: hoeveel jaar ga jij het doen? Zo van: dan kan ik alvast een streep in mijn agenda zetten.”

Prinses Amalia

Maar ook voor troonpretendenten van wie de toekomst in de lijn van traditie en grondwet vast ligt, kan het leven volop verrassingen in petto hebben. Een kritisch moment in de erfelijke monarchie is steevast de partnerkeuze van de beoogde vorst. Dat is voor hen niet echt een privézaak, want die vergt de toestemming van het parlement. De keuze van Beatrix voor Claus indertijd en meer recent de keuze van Willem-Alexander voor Máxima illustreren dit.

De komende tijd wordt het dan navenant moeilijker – ondanks de permanente, discrete bewaking van haar persoon en de afscherming van haar privéleven – om de pers op afstand te houden. Stel je bij wijze van gedachte-experiment maar eens voor dat Amalia te zijner tijd een vrouw of een moslim als partner zou kiezen. Zo’n lakmoesproef voor onze nationale ruimdenkendheid en persoonlijke vrijheden zou - op dit moment in elk geval - tot hevige discussies en stormachtige publiciteit leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl