NOS Nieuws

Fabiola bracht kleur in leven Boudewijn

  • ANP
    Koning Boudewijn en koningin Fabiola in 1962
  • AFP
    Boudewijn en Fabiola in 1970 in de Congolese hoofdstad Kinshasa
  • ANP
    Het echtpaar op bezoek in Nederland in 1993
  • ANP
    Fabiola en Boudewijn
  • AFP
    Fabiola en Boudewijn een maand voor Boudewijns overlijden
  • AFP
    Fabiola en Boudewijn op hun huwelijksdag

De Belgische koningin Fabiola was de weduwe van de in 1993 gestorven koning Boudewijn. De van oorsprong Spaanse gravin kwam uit een familie die goede banden had met de fascistische dictator Franco. Samen met Boudewijn bezocht ze hem een aantal keer en ze correspondeerde met hem tot zijn dood in 1975.

Fabiola was zeer religieus en had plannen om het klooster in te gaan. Ze bedacht zich toen ze Boudewijn ontmoette. In 1960 trouwden ze. Door haar huwelijk kreeg ze de titel Koningin der Belgen.

Kleur

Ze maakte zich in korte tijd geliefd bij de Belgische bevolking. Fabiola was daadkrachtig en was een belangrijke steun voor koning Boudewijn. Die ging tot hij haar leerde kennen gebukt onder de last van het koningschap.

Boudewijn was verbitterd over het gedwongen aftreden van zijn vader Leopold III in 1950. Volgens de Belgische media bracht Fabiola weer kleur in Boudewijns leven.

Kinderloos

De enige schaduw over hun huwelijk was het feit dat ze geen kinderen kregen. Na vijf miskramen legde het paar zich neer bij hun kinderloosheid en zei het te beschouwen als een kans om "meer van alle (Belgische) kinderen te kunnen houden".

Dat ze kinderloos bleven achtervolgde Fabiola en de al even conservatieve Boudewijn hun hele leven. Het leidde in 1990 zelfs tot een kleine koningscrisis toen Boudewijn een abortuswet moest tekenen. Dat weigerde hij pertinent en de enige optie die hij had was aftreden. Zodoende was België dat jaar één dag koningsloos.

Door het uitblijven van kinderen werd bij Boudewijns overlijden in 1993 zijn broer Albert koning. Tegenwoordig is haar neef Filip koning.

Indische waterlelies

Koningin Fabiola was veelzijdig: ze was verpleegster en schreef kinderverhalen. Een van haar sprookjes, De Indische waterlelies, werd een attractie in de Efteling toen het park 15 jaar bestond.

Haar hele leven zette Fabiola zich via diverse stichtingen en hulpfondsen wel veel in voor het welzijn van kinderen en jongeren.

Doodsbedreiging

Na het overlijden van Koning Boudewijn in 1993 trok ze zich grotendeels terug uit het openbare leven. Wel bleef ze de rest van haar leven actief voor de Koning Boudewijn Stichting, waarvan ze in 1993 erevoorzitter werd, en het internationale muziekconcours de Koningin Elisabethwedstrijd.

In 2009 werd ze met de dood bedreigd. Ze zou op 21 juli op de Belgische nationale feestdag met een kruisboog worden gedood. De aanslag werd niet gepleegd en aan het eind van de dag zwaaide Fabiola met een appel naar het publiek. Dat was een verwijzing naar de legende van Willem Tell.

Een jaar later ontving Fabiola een soortgelijke bedreiging. De veiligheidsdiensten verzochten haar niet nogmaals zo'n provocerend grapje uit te halen.

Belastingontwijking

In 2013 was koningin Fabiola het middelpunt van een rel toen bekend werd dat ze haar erfenis had geregeld via een fonds waarmee ze belastingen ontweek. Twee weken later ontbond ze het fonds. Het was nooit haar bedoeling geweest om geld uit haar toelage in het fonds te stoppen, zei ze. Het ging om eigen geld dat ze had verdiend met de verkoop van schilderijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl