NOS Schaatsen

Was verrast met zege, Mulder derde bij terugkeer

Wereldbeker Berlijn: eerste 500 meter mannen

Artur Was heeft verrassend de eerste 500 meter bij de wereldbeker in Berlijn op zijn naam geschreven. De 28-jarige Pool kwam al in de eerste rit in actie tegen Michel Mulder. Het bleek al gelijk een van de beslissende ritten. Was noteerde 35,01 en Mulder finishte met 35,12 uiteindelijk als derde.

Voor Was was het de eerste internationale zege ooit op de 500 meter (WK's en wereldbekers). Pavel Koelizjnikov was de opvallendste naam die ontbrak op de uitslagenkaart. De jonge Rus, die in Obihiro en Seoul domineerde op de sprintafstanden, kwam ten val in de laatste rit tegen Jan Smeekens.

Smeekens mag nog een keer

Omdat Smeekens (veertiende in 35,50) werd gehinderd door de val van Koelizjnikov, kon hij geen goede tijd neerzetten. De Canadees Laurent Dubreuil pakte het zilver: 35,09.

Smeekens mocht door de val van Koelizjnikov wel nog een keer de 500 meter rijden, maar het lukte hem niet om een betere tijd neer te schaatsen. Met 35,66 finishte hij als twintigste. Zijn eerste tijd blijft echter in de boeken staan.

Andere Nederlanders niet in toptien

De beste Nederlander na Mulder was Hein Otterspeer met een dertiende tijd (35,45). Pim Schipper moest genoegen nemen met de zestiende plaats: 35,58.

Uitslag eerste 500 meter mannen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl