Uhuru Kenyatta verscheen op 8 oktober voor het ICC
NOS Nieuws

'Voor de slachtoffers is het een bittere pil'

Uhuru Kenyatta heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Ook toen hij begin oktober met meer dan honderd parlementsleden en sympathisanten naar het Internationaal Strafhof kwam. Nu de Keniaanse president niet verder wordt vervolgd, voelt hij zich "gerehabiliteerd". Voor het Strafhof is het opnieuw een zware tegenslag.

Kenyatta werd verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, moord en verkrachting tijdens het verkiezingsgeweld van 2007, samen met zijn vice-president William Ruto. 1200 Kenianen werden gedood, honderdduizenden sloegen op de vlucht.

"Voor de slachtoffers is het een bittere pil", zegt Thijs Bouwknegt van het NIOD, die de ontwikkelingen bij het Strafhof volgt. Maar het besluit komt niet onverwacht.

Meer onderzoek

"Kenyatta is in 2010 al aangeklaagd, de aanklagers hebben vier jaar de tijd gehad om goed bewijsmateriaal te vinden en de zaak neer te zetten. Dat is ze niet gelukt. We zagen daar al tekenen van toen de aanklager drie keer om uitstel vroeg om meer onderzoek te kunnen doen."

De Keniaanse regering werkte niet mee aan verzoeken van het Strafhof om informatie te leveren zoals bank- en telefoonafschriften. "Getuigen zijn omgekocht of durfden niet meer te getuigen en daarmee is het bewijs onder de zaak weggevallen."

De reactie in Kenia zelf zal volgens Bouwknegt dubbel zijn. "Kenyatta zal zeggen, zie je wel, ze hebben geen bewijs tegen mij. De slachtoffers hadden gehoopt dat het Strafhof z'n tanden liet zien door te bewijzen dat mensen in de hogere regionen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het grootschalig geweld."

Sinds de oprichting van het Strafhof zijn alleen twee relatief onbekende Congolese krijgsheren veroordeeld, onder wie Thomas Lubanga, die afgelopen week ook in hoger beroep schuldig werd bevonden aan oorlogsmisdaden.

Kenyatta niet vervolgd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl