Schaliegaswinning in het Noord-Engelse Blackpool
NOS Nieuws

Kamp ziet nog ruimte voor proefboringen

Minister Kamp blijft erbij dat er mogelijk in deze kabinetsperiode nog proefboringen naar schaliegas worden gedaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daartegen. Maar Kamp ziet nog voldoende ruimte om daar iets aan te doen.

De PvdA en GroenLinks deden deze week het voorstel om de huidige stop op schaliegaswining in elk geval tot het einde van deze kabinetsperiode te verlengen. Het lijkt erop dat een ruime meerderheid in de Kamer daar dinsdag mee instemt.

Politiek gegeven

Kamp zei eerder vandaag dat hij de motie zal uitvoeren, maar dat daar volgens hem geen proefboringen onder vallen. De PvdA en GroenLinks hebben al laten weten dat zij het daar niet mee eens zijn.

"Als proefboringen ook onder het moratorium vallen, dan is dat een politiek gegeven waar ik met belangstelling kennis van neem", zegt Kamp nu. Maar hij zal daardoor niet anders te werk gaan, voegt hij eraan toe.

Kamp: proefboringen mogelijk nodig

Onderzoek afwachten

Kamp laat onderzoek doen naar de voor- en nadelen van schaliegaswinning. Op basis daarvan wil hij in de tweede helft van 2015 een besluit nemen. En als dat is dat er in de toekomst naar schaliegas geboord moet worden, "dan zijn er toch proefboringen nodig", zegt hij.

"Het zou kunnen zijn dat we tot dezelfde conclusie komen als de PvdA en dan is er geen probleem", aldus Kamp. "Het zou ook kunnen zijn dat het kabinet tot een andere conclusie komt en dan moeten we daar met de Kamer, inclusief de Partij van de Arbeid, over praten."

Ook premier Rutte zegt dat het kabinet proefboringen in deze regeerperiode niet uitsluit, Schaliegaswinning lijkt hem alleen praktisch gezien bijna onmogelijk, "maar proefboringen zouden logistiek mogelijk zijn". "De rapporten zijn nu gevraagd. Die gaan wij bekijken en wij sluiten op dit moment niks uit."

Rutte: ik sluit proefboringen niet uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl