Een konvooi van Nederlandse VN-militairen voor de Kroatische grens na de val van Srebrenica
NOS Nieuws

Hof wil informatie over fotorolletje Srebrenica

Het Openbaar Ministerie moet informatie geven over het onderzoek naar het vernietigde fotorolletje van Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald in een tussenvonnis in een zaak tegen oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans en twee van zijn toenmalige collega's.

De foto's op het rolletje werden in 1995 gemaakt nadat de Nederlandse Dutchbat-militairen in Srebrenica door het Bosnisch-Servische leger waren overrompeld. Daarop volgde de moord op duizenden Bosnische moslims die in Srebrenica hun toevlucht hadden gezocht.

Terugblik op de val van Srebrenica

Mislukt

Op het rolletje stonden mogelijk foto's waaruit zou blijken dat Nederlandse militairen wisten dat de moslimmannen van Srebrenica massaal zouden worden omgebracht. Volgens Defensie ging het rolletje verloren toen het in Nederland in een laboratorium van de Militaire Inlichtingendienst zou worden ontwikkeld.

Het OM heeft onderzoek gedaan naar wat er in het laboratorium misging. Het hof wil dat het OM het proces-verbaal van dat onderzoek voor 1 januari aanstaande overlegt.

Ook wil het hof inzage het "Feitenrelaas debriefing Srebrenica", waarin gesprekken zijn opgenomen die Dutchbatters na vertrek uit Srebrenica met elkaar hebben gehad.

Nabestaanden

De zaak bij het hof in Arnhem is aangespannen door nabestaanden van vermoorde moslimmannen. Zij houden Karremans en zijn medewerkers verantwoordelijk voor de moord op hun familieleden. Zij denken dat het rolletje met opzet is vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl