Staatssecretaris Wiebes van Financiën zei eerder dat hij Nederland geen belastingparadijs vindt
NOS Nieuws

'Meedenken over maatregelen tegen belastingparadijzen'

Het kabinet moet mee gaan denken met Duitsland, Frankrijk en Italië over maatregelen om belastingparadijzen tegen te gaan. Dat staat in een door de Tweede Kamer aangenomen motie van de SP.

De aanleiding voor de motie is een verzoek van de drie landen om in Europees verband een wet te maken tegen belastingontwijking door grote internationale bedrijven. Gisteren liet het kabinet al weten dat het onder voorwaarden bereid is om zich bij die landen aan te sluiten.

Het kabinet probeert al langer om legale belastingontwijking tegen te gaan. Tegelijkertijd profiteert ook Nederland van financiële afspraken met multinationals.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën zei daarover begin november dat hij Nederland geen belastingparadijs vindt. Volgens hem zijn internationale ondernemingen wel slim in het verzinnen van constructies om geen belasting te betalen. Hij benadrukte dat het niet de bedoeling is dat ondernemingen de belasting ontwijken.

Aantrekkelijk belastingland

Wiebes reageerde toen onder meer op een rapport van de Algemene Rekenkamer, waarin stond dat Nederland een aantrekkelijk belastingland is voor internationale ondernemingen. Het gunstige belastingklimaat voldoet volgens de Rekenkamer wel aan alle internationale regels en ook de controle erop door de Belastingdienst is toereikend.

De Rekenkamer concludeerde ook dat andere Europese landen waaronder Groot-Brittannië, Zwitserland en Luxemburg op dezelfde manier opereren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl