François Chamorro verscheen vandaag alsnog voor de rechter
NOS Nieuws

De perfecte misdaad, die toch misging

Het leek de perfecte overval. Een Franse man vond zijn leven mislukt en besloot met de noorderzon en een flinke zak geld te vertrekken. Hij pakte het slim aan, maar maakte tien jaar later een strategische denkfout.

Zijn verhaal begint op een ochtend in Rungis, Val-de-Marne. François Chamorro verrast zijn collega's van het geldtransportbedrijf waar hij werkt. Met flessen champagne komt hij het kantoor binnen met de mededeling dat hij iets te vieren heeft. "Ik moet het alleen nog even ophalen."

Waarna hij terugkeert met een revolver en rustig en beheerst zijn collega's bijna een miljoen euro afhandig maakt.

Vals paspoort

Zonder handlangers krijgt hij het voor elkaar om met het geld op de vlucht te slaan. In Marseille koopt hij een vals paspoort en vertrekt via Canada naar de Dominicaanse Republiek. De politie vindt in een hotelkamer nog ongeveer 220.000 euro terug van de 981.000 euro die Chamorro meenam.

Zijn familie is stomverbaasd dat deze stille, zachtmoedige man hiertoe in staat is. François Chamorro is een fervent liefhebber van militaire strategieën en heeft een diepe bewondering voor Napoleon.

Precies tien jaar en één dag later heeft Chamorro genoeg van het leven onder de kokosnoten. Bovendien is het geld op. Hij meldt zich bij het Franse consulaat met de mededeling dat hij de man is die tien jaar geleden een overval pleegde.

Chamorro denkt dat zijn zaak inmiddels verjaard is en dat hij daarom zonder problemen kan terugkeren naar Frankrijk.

Veroordeeld

Het Franse consulaat wordt zijn Waterloo. Het personeel slaat hem alsnog in de boeien. In zijn afwezigheid blijkt Chamorro bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel.

Vanmiddag verscheen hij voor de rechter die de zaak opnieuw bekijkt. Door z'n gedrag heeft François laten zien dat de overval met voorbedachten rade was gepleegd. Bovendien heeft hij tien jaar lang de Franse Justitie op afstand weten te houden.

Misschien wel daarom hangt hem nu een zwaardere celstraf boven het hoofd van twintig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl