Een Brits hof vindt excessief drinken tijdens de zwangerschap geen misdrijf
NOS Nieuws

Zwaar drinken tijdens zwangerschap is niet strafbaar

Een Britse vrouw die tijdens haar zwangerschap extreem veel alcohol heeft gedronken is niet strafbaar. Haar gehandicapte dochter heeft geen recht op een schadevergoeding. Dat heeft het Hof van Beroep in Londen bepaald.

De advocaten van het 7-jarige meisje, dat anoniem wil blijven, zeggen dat hun cliënt recht heeft op een vergoeding uit een speciaal fonds voor slachtoffers van misdrijven. De moeder zou het meisje tijdens de zwangerschap ernstige lichamelijke schade hebben toegebracht met haar zware drinken. De vrouw dronk dagelijks acht glazen bier en een halve fles wodka.

De dochter heeft daardoor een hersenbeschadiging opgelopen en heeft speciale zorg nodig. Ze heeft ernstige leerproblemen en groeit niet goed.

Rauw ei

Het hof heeft bepaald dat een foetus niet kan worden gezien als een zelfstandig individu, met de daarvoor geldende rechten. Om aanspraak te maken op een bijdrage uit het fonds moet het slachtoffer zijn aangevallen door een "ander persoon". Daarvan is tijdens een zwangerschap geen sprake, zegt het hof.

De uitspraak is ook van belang voor andere zwangeren. Als nu was bepaald dat de moeder strafbaar is, konden vrouwen ook worden vervolgd voor bijvoorbeeld het eten van een rauw ei tijdens de zwangerschap. Vrouwenrechtenorganisaties zijn blij dat zwangeren hun eigen beslissingen kunnen blijven nemen.

Tegen de uitspraak is nog beroep mogelijk bij het Hooggerechtshof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl