Financiën zag het liefst andere rechters
NOS Nieuws

Financiën wilde andere rechters in zwartspaarderszaak

Het ministerie van Financiën heeft geprobeerd de rechtszaak over Nederlandse zwartspaarders te verplaatsen naar een ander gerechtshof. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover in NRC Handelsblad.

De Belastingdienst is veel zwart geld op het spoor gekomen via een tipgever. In een rechtszaak daarover eisten zwartspaarders dat de identiteit van de tipgever bekend zou worden.

Geheim

Ook het hof Arnhem-Leeuwarden vindt dat ambtenaren van de Belastingdienst de naam van de tipgever moeten noemen, maar die weigeren dat. Ze zouden van hun bazen opdracht hebben gekregen de identiteit geheim te houden.

De president van het hof deed daarop aangifte tegen het ministerie "wegens het beïnvloeden van getuigen". Dat zou kunnen leiden tot een strafzaak tegen leidinggevenden op het ministerie.

Nu het Hof aangifte heeft gedaan, betwijfelt Financiën of het wel juist is dat dezelfde rechters de zwartspaarderszaak blijven behandelen.

Informeel

Het ministerie heeft daarom het hof informeel gepolst of de belastingzaak naar een ander hof kan worden verwezen, maar naar verluidt was het antwoord nee. Het ministerie zou overigens niet van plan zijn een officieel wrakingsverzoek in te dienen.

Het ministerie van Financiën wil over de kwestie alleen maar kwijt dat het "alle opties openhoudt". Het hof Arnhem-Leeuwarden wil helemaal niet op de zaak ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl