Astana tijdens de 21ste etappe van de Tour de France 2014
NOS Wielrennen

Astana in wachtkamer voor licentie

Wielerploeg Astana krijgt voorlopig geen WorldTour-licentie voor 2015. De internationale wielrenunie UCI heeft aangekondigd donderdag de toegangsbewijzen voor de WorldTour bekend te maken, maar de unie heeft tevens laten weten dat Astana vandaag nog geen licentie krijgt.

Overigens is het besluit van de UCI nog niet definitief. De wielrenunie heeft gezegd dat Astana uiterlijk 10 december uitsluitsel krijgt.

Dat Astana nog geen licentie krijgt, heeft te maken met vijf dopinggevallen in de afgelopen maanden. De UCI onderzoekt de gevallen momenteel en bekijkt of ploegleider Aleksandr Vinokoerov daar schuldig aan is.

Westra en Boom

Mocht de UCI besluiten het Kazachstaanse team te weren, dan zou dat kunnen betekenen dat renners als Tour-winnaar Vincenzo Nibali, Lieuwe Westra en de nieuwe aankoop Lars Boom mogelijk niet in de Tour de France te zien zijn. Nibali liet vorige week nog doorschemeren wel bij Astana te blijven, mocht de ploeg zijn WorldTour-licentie verliezen.

Ook Westra zoekt vooralsnog geen nieuwe ploeg: "Ik maak me voorlopig nog geen zorgen en ga ervan uit dat we alsnog een licentie zullen krijgen. Daarom ga ik ook zeker nog niet op zoek naar een nieuwe ploeg. Het enige waar ik me nu op richt is zo hard als mogelijk rijden in Parijs-Nice."

Boom liet eerder al doorschemeren zich niet al te druk te maken om de kwestie.

IAM Cycling krijgt wel licentie

Naast Astana is ook Europcar nog niet zeker van het rijden van de grootste wielerkoersen in 2015. De Franse formatie zou kampen met financiële problemen.

Nieuw in de WorldTour is de Zwitserse formatie IAM Cycling, de nieuwe ploeg van onder anderen Stef Clement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl