NOS Nieuws

Rutte: onderzoek naar schaliegas gaat door

Het kabinet zet het onderzoek naar schaliegas gewoon door. Dat regeringspartij PvdA sinds vandaag het boren naar schaliegas uitsluit, verandert daar volgens premier Rutte niets aan.

Het kabinet brengt momenteel de voor- en nadelen en de mogelijkheden van schaliegas in kaart. Daarbij wordt gekeken naar de gevolgen van de eventuele winning ervan voor mens en milieu en of er schone technieken beschikbaar zijn. Op basis van de uitkomsten daarvan komt het kabinet volgend jaar zomer met nadere voorstellen. Proefboringen zijn nu niet aan de orde, aldus Rutte.

PvdA sluit boren uit

Volgens PvdA-leider Samsom hoort schaliegas niet bij de toekomstige energievoorziening in Nederland. Om dit nieuwe standpunt kracht bij te zetten, diende hij een motie in waarin staat dat tot het einde van deze kabinetsperiode geen schaliegas mag worden gewonnen.

Volgens CDA-leider Buma is daarmee het schaliegasbeleid van het kabinet ter ziele. Premier Rutte vindt dat de motie vooruitloopt op de uitkomst op de lopende onderzoeken.

Vergunningen

Het boren vindt Samsom echt iets anders dan onderzoeken. "Ik ben nooit tegen onderzoek. Misschien kunnen we het onderzoek later gebruiken, in aangepaste vorm, voor het winnen van aardwarmte."

Op vragen uit de Kamer of de vergunningen voor het boren naar schaliegas nu van tafel gaan, zei Samsom dat aan die vergunningen "geen uitvoering kan worden gegeven". Het is aan het kabinet om te besluiten over het al dan niet intrekken van de vergunningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl