De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry
NOS Nieuws

'Strijd tegen IS gaat door'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat de opmars van IS is gestuit. De strijd tegen IS kan nog jaren duren, maar de luchtaanvallen van de internationale coalitie hebben aanzienlijke schade toegebracht. Kerry zei dat tijdens een persconferentie in Brussel, waar de coalitie sprak over de aanpak van IS.

IS heeft, volgens Kerry, zijn tactiek moeten wijzigen waardoor de mogelijkheden om te opereren sterk zijn afgenomen. "Het is moeilijker geworden voor strijders van IS om grote operaties uit te voeren. Daarnaast staan de financiën van de terreurorganisatie onder druk."

De terreurgroep IS heeft in veroverde gebieden in Irak en Syrië een kalifaat uitgeroepen. De beweging roept alle jihadisten ter wereld op om zich bij hen aan te sluiten.

Ideologie verslaan

De coalitie heeft afgesproken om voorlopig door te gaan met de bombardementen op IS. Daar doet Nederland ook aan mee, met zes F-16's.

'Gaat nog jaren duren voor IS weg is'
'Een gedeelde vastberadenheid om IS te verslaan'

Daarnaast benadrukte Kerry dat de strijd tegen IS meer is dan alleen de luchtaanvallen. "Om IS te verslaan, moeten we hun ideologie verslaan." Daarom heeft de coalitie vandaag afgesproken om geen olie meer van IS te kopen. Ook zal er meer gedaan worden om te voorkomen dat moslims uit het westen zich aansluiten bij IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl