Mireia Belmonte Garcia op de vlinderslag
NOS SportAangepast

Belmonte verpulvert twee wereldrecords

Mireia Belmonte Garcia heeft bij de WK kortebaan in Doha indruk gemaakt op de eerste dag. De Spaanse won op de 200 meter vlinderslag en 400 meter wisselslag goud en dook op beide onderdelen onder het wereldrecord. Beide keren verwees ze Katinka Hosszú naar het zilver.

Belmonte dook op de 200 vlinder maar liefst 1,17 onder het wereldrecord, dat sinds 2009 op naam stond van de Chinese Liu Zige. Ze tikte aan in 1.59,61. Op de 400 wissel haalde de nieuwe recordhoudster bijna een seconde van de oude toptijd af.

200 vlinder

Belmonte en titelverdedigster Hosszú maakten er op de vlinderslag een prachtige gevecht van in Qatar. De Hongaarse leek lange tijd de beste papieren te hebben, want op de eerste 150 meter was ze bij elk keerpunt ruim sneller dan het recordschema van Liu.

Belmonte, die in 2010 ook al WK-goud won op dit onderdeel, had op de laatste 50 meter een ijzersterke versnelling in huis en passeerde Hosszú, die genoegen moest nemen met zilver.

Wereldrecord Belmonte op 200 vlinder

Zinderende tweestrijd

Ook op de 400 meter wisselslag schotelden beide rivalen het publiek een zinderende tweestrijd voor. Hosszú moest na de vlinderslag Belmonte nog voor zich dulden, maar nam afstand op de rugslag en was na 200 meter ruim sneller dan haar eigen wereldrecord.

De Spaanse maakte haar achterstand op de schoolslag echter weer ongedaan en liet de Hongaarse vervolgens kansloos op de vrije slag. Belmonte tikte aan na 4.19,86 en dook daarmee 0,97 onder het wereldrecord dat Hosszú drie maanden geleden gezwommen had.

De 24-jarige Spaanse won op de WK kortebaan al drie keer eerder goud. Bij de grote langebaantoernooien won ze nooit een titel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl