NOS SportAangepast

Goud en wereldrecord estafettevrouwen

  • NOS
    Inge Dekker en Femke Heemskerk vieren de wereldtitel
  • NOS
    Slotzwemster Sharon van Rouwendaal juicht
  • NOS
    Coach Marcel Wouda ziet de Nederlandse zwemsters wereldkampioen worden
  • NOS
    Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo
  • NOS
    De eindstand van de 4x200 meter vrije slag

De Nederlandse vrouwen hebben bij de WK kortebaan in Doha goud veroverd op de 4 x 200 meter vrije slag. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en slotzwemster Sharon van Rouwendaal noteerden een nieuw wereldrecord: 7.32,85. Het Oranje-kwartet bleef 3,09 onder het wereldrecord dat China vier jaar geleden liet noteren.

Met name Heemskerk was op dreef. Nadat Dekker na de eerste 200 meter als zevende had aangetikt, toonde Heemskerk haar klasse met een splittijd van 1.51,22. Kromowidjojo hield de voorsprong in de volgende acht baantjes met enige moeite vast, waarna Van Rouwendaal op indrukwekkende wijze een Chinese aanval pareerde.

Sharon wordt niet voorbij gezwommen. Dat kan gewoon niet.

Femke Heemskerk

"We wilden sowieso Sharon als laatste. Want Sharon wordt niet voorbij gezwommen, dat kán gewoon niet! Ik heb echt tegen Sharon staan schreeuwen: je kan het, je bent de beste! En ze maakte het supergoed af", vertelde Femke Heemskerk achteraf.

Over haar eigen aandeel zei Heemskerk: "Ik heb alleen maar gedacht: ga niet als een malle weg. Ik moet sterk eindigen. In de laatste baan kan ik nog 0,5 winnen als ik rustigaan doe in het begin. Mijn enige taak was om Ranomi goed te lanceren en dat is gelukt."

Estafettezwemsters: dit is zo knap van ons

Nederland pakte in 2008 ook de estafettetitel met een wereldrecord. De ploeg bestond destijds in Manchester uit Dekker, Heemskerk, Kromowidjojo en de inmiddels gestopte Marleen Veldhuis. Zij zwommen toen een tijd van 7.38,90, tot het toernooi in Doha ook het Nederlands record.

De vrouwen plaatsten zich in de series al overtuigend voor de finale. Toen was Esmee Vermeulen de vierde zwemster. Ze moest in de finale plaats maken voor Kromowidjojo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl