Amerikaanse F-18's boven Irak
NOS Nieuws

Wat doet de coalitie tegen IS?

Een belangrijke bijeenkomst in Brussel vandaag: zo'n zestig ministers van Buitenlandse Zaken van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat vergaderen. Onder leiding van de Amerikaanse minister John Kerry bespreken ze vanaf 11.00 uur op het NAVO-hoofdkwartier hoe de strijd tegen IS verloopt. Ook willen ze hun activiteiten in Irak en Syrië beter op elkaar afstemmen. Het is voor het eerst dat ze allemaal bij elkaar zitten.

Kerry opent vergadering

Wie doet wat en hoe verloopt de strijd?

De Verenigde Staten leiden de coalitie. President Obama heeft John R. Allen aangesteld als speciale gezant voor wat officieel de Global Coalition to Counter ISIL heet. De coalitie bestaat uit ruim zestig Arabische en Westerse landen.

Niet alle landen doen hetzelfde. Alleen het Iraakse leger en Koerdische strijders vechten op dit moment op de grond. Andere landen voeren luchtaanvallen uit. In Syrië werken de Amerikanen vooral samen met Arabische landen en in Irak met Westerse landen. Ook zijn er landen die in de regio vooral humanitaire hulp bieden aan slachtoffers van IS.

'Strijd gaat lang duren'
De roodgekleurde landen zitten in de coalitie tegen IS

Volgens de laatste gegevens van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, zijn er sinds het begin van de strijd op 8 augustus 1120 luchtaanvallen uitgevoerd: 627 in Irak en 493 in Syrië. De Verenigde Staten voerden daarvan het merendeel (931) uit. Ook Nederland deed mee.

Overzicht bombardementen:

- Door de VS: 931 (501 in Irak en 430 in Syrië)

- Door andere landen van de coalitie: 189 (126 in Irak en 63 in Syrië)

De landen die de bombardementen uitvoerden:

- Irak: Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Australië, Denemarken en Canada.

- Syrië: Jordanië, Bahrein, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Kosten

De vluchten en bombardementen in de regio kosten volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie gemiddeld 8 miljoen dollar per dag. Tussen 8 augustus en 12 november van dit jaar hebben de Amerikanen in totaal 776 miljoen dollar uitgegeven.

Nederland

Nederland zet zes gevechtsvliegtuigen in om IS-doelen in Irak te bombarderen. In de regio staan twee reservetoestellen klaar. Eerder stuurde Den Haag duizend helmen en kogelwerende vesten naar de Iraakse Koerden.

Bij de Nederlandse F-16's zijn 250 militairen gestationeerd voor onder meer het onderhoud en de logistiek. Ook zijn er 130 militaire trainers en adviseurs in het gebied.

Het ministerie van Defensie in Den Haag biedt elke week een overzicht van de operaties boven Irak. Daaruit blijkt dat Nederlandse F-16's de afgelopen week twintig missies vlogen. "Ze wierpen achttien bommen af en zetten vijf keer het boordkanon in. De doelwitten waren bunkers, gebouwen, stellingen, voertuigen en strijders van terreurorganisatie ISIS", aldus Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl