Michael van Praag en Bert van Oostveen
NOS Voetbal

KNVB maakt einde aan 'stilstaand water'

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, noemde dinsdagavond in Zeist het besluit van de Bondsvergadering van de voetbalbond om in te stemmen met de nieuw te vormen voetbalpiramide "historisch".

Het plan behelst dat in het seizoen 2016/2017 een nieuwe landelijke divisie wordt ingevoerd, die tussen de huidige prof- en amateursectie inkomt. Een tweede divisie dus.

Meerderheid

"Dit is goed voor het Nederlandse voetbal", voegde Van Oostveen op een afsluitende persconferentie toe. "Onze competitie was op de grens tussen betaald en amateurvoetbal stilstaand water omdat er geen promotie/degradatieregeling was."

"Ik ben er trots op dat we dit na jaren praten eindelijk hebben kunnen veranderen. En dat met een geweldige meerderheid van 56 stemmen vóór, slechts 3 tegen en 1 onthouding."

Jarenlang praten we over het verbeteren van de toekomst van het Nederlandse voetbal. Vandaag hebben we een enorme stap gezet.

KNVB-voorzitter Michael van Praag

Ook bondsvoorzitter Michael van Praag straalde op de persconferentie van oor tot oor. Hij herhaalde wat hij eerder die avond tijdens de bondsvergadering al had gezegd.

"Dit is echt een historische dag. Al jarenlang praten we over het verbeteren van de toekomst van het Nederlandse voetbal. Vandaag hebben we een enorme stap gezet."

Piramide

De nieuwe piramide bestaat uit vijf verschillende niveaus: de eredivisie, de Jupiler League, de nieuwe landelijke (tweede) divisie, de twee afdelingen in de Topklasse en de zes competities in de Hoofdklasse.

Zowel in de landelijke divisie als in de twee topklassen stromen vier beloftenteams in. In de Jupiler League blijft plaats voor drie reserveteams (Jong Ajax, bijvoorbeeld). De overige beloftenteams uit het betaalde voetbal worden verdeeld over de zes hoofdklassen.

Ook de amateursectie van de voetbalbond is blij dat profs en amateurs elkaar na jarenlang discussiëren eindelijk hebben gevonden.

Hans Spierings, directeur amateurvoetbal: "In vergelijking met eerdere plannen is voor ons veel ten goede veranderd. Met als belangrijkste punten dat de cao-voorwaarden zijn verbeterd, dat de licentie-eisen zijn versoepeld en dat amateurclubs een hogere vergoeding krijgen bij transfers binnen het betaalde voetbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl