Buitenlandse bouwvakkers bij een stadion in aanbouw in Qatar
NOS Nieuws

'FIFA niet verantwoordelijk voor misstanden Qatar'

De wereldvoetbalbond FIFA is niet verantwoordelijk voor de misstanden bij de bouw van WK-stadions in Qatar, heeft FIFA-baas Sepp Blatter vandaag benadrukt.

De Europese bouwbedrijven die actief zijn in Qatar moeten zorgdragen voor het welzijn van de bouwvakkers, zei Blatter tijdens een bezoek aan de voetbalbond in Sri Lanka, die zijn 75-jarige jubileum vierde.

Uitputting

Mensenrechtenorganisaties en vakbonden slaan geregeld alarm over de slechte werkomstandigheden van de bouwvakkers in de snikhete oliestaat. De werknemers, vrijwel allemaal migranten uit Zuid-Azië, bezwijken aan uitputting en hartfalen.

Vorige maand maakte FNV Bouw bekend dat er al vele honderden doden zijn gevallen tijdens de aanleg van infrastructuur en de bouw van stadions voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022. De migranten worden volgens de FNV als slaven behandeld.

Maar Blatter wees erop dat de werkomstandigheden snel zullen verbeteren, dankzij de FIFA.

Onder vuur

De wereldvoetbalbond ligt zwaar onder vuur vanwege de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. De kritiek betreft niet alleen de uitbuiting van de bouwvakkers, maar er zijn ook sterke vermoedens van omkoping bij de toewijzing van WK's aan Rusland (2018) en Qatar.

Blatter weigerde vandaag te zeggen of een kritisch rapport over de toewijzing van de WK's openbaar wordt gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl